Het Belang van Limburg

Russen stellen Oekraïners in Severodone­tsk voor de

- SEVERODONE­TSK Thierry Goeman

Nu de Russen ook de laatste brug over de rivier Seversky Donets hebben gebombarde­erd, is de Oekraïense stad Severodone­tsk afgesloten van de buitenwere­ld. De Oekraïense militairen die het laatste stukje grond verdedigen dat nog niet in Russische handen is, krijgen de keuze. Of ze geven zich over, of ze zullen sterven.

De Oekraïense stad Severodone­tsk is een van de twee steden in de regio Loegansk die niet in Russische handen zijn gevallen. Nog niet. Er wordt hevig strijd geleverd en de Russen winnen er volgens het Institute for the Study of War dag na dag meer terrein. Nu is ook de derde en laatste brug die vanuit Oekraïens gecontrole­erd gebied naar Severodone­tsk leidt, vernield. Dat bevestigt Sergej Hajdaj, de gouverneur van de regio Loegansk. En dat is verontrust­end nieuws.

Strop rond de stad

“In Severodone­tsk woonden zo’n 100.000 mensen. De 10.000 tot 15.000 burgers die er achtergebl­even zijn, moeten nu overleven in extreem moeilijke omstandigh­eden”, klinkt het. Evacuaties en aanvoer van hulpgoeder­en zijn niet meer mogelijk. Als er niet snel een overgave komt, dreigt de men

 ?? FOTO REUTERS ?? De laatste brug die Severodone­tsk met de buitenwere­ld verbond, is vernietigd.
FOTO REUTERS De laatste brug die Severodone­tsk met de buitenwere­ld verbond, is vernietigd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium