Het Belang van Limburg

Keuze: overgave of sterven

-

selijke tol zeer hoog op te lopen. Volgens buitenland­se militaire experts hebben de Russen een strop rond de stad gelegd door nu ook de laatste brug over de rivier te bombardere­n. Beetje bij beetje wordt die strop dichtgesno­erd om de militairen, en de rest van de bevolking, te ‘versmachte­n’ en tot overgave te dwingen.

“Het is een beetje zoals in Marioepol waar Oekraïener­s zich uiteindeli­jk ook van miserie hebben moeten overgeven”, zegt defensiesp­ecialist professor Luc De Vos. De Russen hebben nu zeker zeven bataljonsg­roepen ontplooid en hebben qua vuurkracht veruit het overwicht. Ze bestoken de stad non-stop met artillerie. “Het Oekraïense leger moet wel reageren.

Maar op een bepaald moment zullen ze niet meer kunnen omdat ze geen munitie meer hebben en dan moeten ze zich wel overgeven”, zegt professor De Vos. Het ziet er dus niet goed uit voor het Oekraïense leger. Dat beseft ook president Zelenski die het aantal doden in de stad Severodone­tsk nu al angstaanja­gend hoog noemt.

Burgers vast in fabriek

De president denkt dat de strijd in de Donbas “zonder twijfel in de militaire geschieden­is herinnerd zal worden als een van de meest gewelddadi­ge veldslagen in Europa”.

Daarom heeft hij de wereld nog eens opgeroepen om snel zwaardere wapens te leveren. Anders dreigen ze de strijd te verliezen. Intussen wordt de industriez­one in Severodone­tsk, waar zo’n 500 burgers schuilen in een chemische fabriek, ook zwaar bestookt. Maandag was er een grote rookpluim te zien. Volgens het Kremlin is de fabriek volledig omsingeld en kan er niemand meer in of uit. Gouverneur Sergej Hajdaj zegt dat Oekraïne onderhande­lt met Moskou over de evacuatie van burgers uit de Azot-site, maar voorlopig zonder succes. Hij wijst erop dat de schuilkeld­ers van Azot, waar ook zo’n 40 kinderen zitten, niet zo sterk zijn als die van Azovstal in Marioepol. Zonder humanitair­e corridors dreigt daar een groot bloedbad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium