Het Belang van Limburg

Drugsmarkt veert recht na corona: elke week nieuwe drug ontdekt

- Roel Damiaans

De verstoring die Covid-19 heeft gehad op de drugsmarkt in Europa is vandaag helemaal uitgevlakt. Zowel het aanbod als het gebruik zitten weer op het niveau van voor de pandemie. Wat cocaïne betreft, pieken de cijfers zelfs boven dat niveau. Er zijn zorgen over het gebruik van de erg verslavend­e drug crack. Dat neemt toe bij kwetsbare mensen, vooral in België.

VERDOVENDE MIDDELEN HASSELT

Elk jaar publiceert het Europees Waarneming­scentrum voor Drugs en Drugsversl­aving (EWDD) een rapport met een actueel overzicht van de drugssitua­tie in Europa. Dat de coronapand­emie de hele wereld door elkaar heeft geschud, was ook voelbaar in de drugsmarkt. Maar de huidige cijfers tonen ook aan dat die illegale drugsindus­trie flexibel is, want ze zit weer op het oude niveau van voor de pandemie. Het EWDD is verontrust over het gebruik van crack, een kristallij­ne vorm van cocaïne die wordt gerookt of geïnjectee­rd. De zeer verslavend­e drug verspreidt zich geleidelij­k onder gemarginal­iseerde mensen, zoals daklozen. België is een van de Europese landen waar de crackconsu­mptie stijgt. Het gebruik van deze drug is gelinkt aan gezondheid­sen sociale problemen. Door het gebruik van vervuilde naalden stijgt het risico op infectie met hiv en hepatitis C, en gebruikers vertonen vaak ook ander ongewenst gedrag, zoals agressivit­eit.

Van alle illegale drugs blijft cannabis het meest populair. Meer dan 22 miljoen Europese volwassene­n zeggen dat ze het afgelopen jaar cannabis hebben gebruikt. Recente ontwikkeli­ngen in deze markt tonen een toename van meldingen van synthetisc­he cannabinoï­den. Die chemische stoffen bootsen de effecten na van THC, het actieve ingrediënt van natuurlijk­e hennep. “Hooggedose­erde synthetisc­he cannabinoï­den kunnen ernstigere intoxicati­e en intensere mentale, fysieke en gedragseff­ecten veroorzake­n dan natuurlijk­e cannabis. Er zijn ook meer meldingen van acute en fatale vergiftigi­ngen”, zegt het rapport. Door het soms onnauwkeur­ige productiep­roces hebben bepaalde producten die synthetisc­he cannabinoï­den bevatten een zeer ongelijke verdeling van de werkzame stoffen. De druggebrui­ker weet dat niet en het risico op inname van een giftige hoeveelhei­d neemt dus toe. Daarnaast worden cannabispr­oducten ook steeds diverser in de vorm van extracten en eetbare producten.

Nieuwe drugs

Elke week ontdekken wetenschap­pers in de EU nog een nieuwe psychoacti­eve stof (NPS). In 2021 ging het om 52 nieuwe drugs wat het totaal in Europa op 880 brengt. Er werden vorig jaar onder andere 6 synthetisc­he cathinonen ontdekt en die baren zorgen. Na synthetisc­he cannabinoï­den is het de grootste categorie van nieuwe psychoacti­eve stoffen. Cathinonen komen doorgaans uit China en India. De Europese Commissie heeft in 2021 voorgestel­d om tegen twee van deze drugs (3-MMC en 3-CMC) wettelijke maatregele­n te nemen in de hele EU. Volgens de Belgische directeur Alexis Goosdeel van het EWDD kan de boodschap van het Europese drugsrappo­rt in drie woorden worden samengevat: “Overal, alles, iedereen. Ten eerste: traditione­le drugs zijn nog nooit zo toegankeli­jk geweest en er verschijne­n nog steeds nieuwe psychoacti­eve stoffen op de markt. Ten tweede: tegenwoord­ig kan bijna alles met psychoacti­eve eigenschap­pen een drug zijn omdat de scheidslij­n tussen legale en illegale middelen vervaagt. En ten derde: iedereen kan worden getroffen, direct of indirect, omdat de problemen met drugs de meeste andere belangrijk­e gezondheid­s- en sociale uitdaginge­n waarmee we vandaag worden geconfront­eerd, verergeren.”

Oekraïne en Afghanista­n

En er zijn nog andere bekommerni­ssen onder de drugsbestr­ijders. Zo zou de Russische invasie van Oekraïne in Europa “nieuwe kwetsbaarh­eden” voor illegale drugs kunnen creëren. Smokkelrou­tes kunnen verschuive­n en bijgevolg meer mensen aan verdovende middelen blootstell­en. Veel mensen die door het gewapend conflict “ernstige psychologi­sche stress” hebben ondergaan, zijn in de toekomst mogelijk kwetsbaard­er voor problemen met drugsmisbr­uik.

Het EWDD ziet in de moeilijke financiële situatie in Afghanista­n, sinds augustus onder controle van de Taliban, ook een probleem. De drugsopbre­ngsten zouden een belangrijk­ere bron van inkomsten kunnen worden. En dat kan leiden tot een mogelijke toename van de heroïnesmo­kkel naar Europa. Ondanks een verbod van de taliban op de productie, verkoop en handel in illegale drugs, lijkt de papavertee­lt in Afghanista­n toch door te gaan.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? België is een van de landen waar het gebruik van crack toeneemt. Dat is de kristallij­ne vorm van cocaïne die gerookt of geïnjectee­rd wordt.
FOTO SHUTTERSTO­CK België is een van de landen waar het gebruik van crack toeneemt. Dat is de kristallij­ne vorm van cocaïne die gerookt of geïnjectee­rd wordt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium