Het Belang van Limburg

Verdedigin­g hekelt hoge strafvorde­ringen op megadrugsp­roces

- Geert Houben

RECHTBANK HASSELT Op het grote drugsproce­s Bruindump met 36 beklaagden in Hasselt zijn sinds dinsdag de advocaten aan het woord. “Magistrate­n zijn de antivaxxer­s van justitie.”

Advocaat Johan Vangenecht­en voor spilfiguur Thomas P. uit Kinrooi kwam dinsdag nog niet aan bod. De 46-jarige Nederlande­r hangt met vijftien jaar cel en 160.000 euro boete de zwaarste straf boven het hoofd voor vier drugsdumpi­ngen in Limburg, de uitbouw van een drugslab in Zonhoven en betrokkenh­eid bij meerdere cannabispl­antages in onze provincie. Wel kwamen Inez Weski en Tim Smet aan het woord voor de rechterhan­d van de hoofdrolsp­eler, Mohamad H.

Nadat hij zijn enkelband doorknipte, vluchtte de man naar Libanon waar hij nu vastzit. Tim Smet nam de strafvorde­ring van tien jaar op de korrel. “Hoe minder bewijzen het openbaar ministerie tegen iemand heeft, hoe hoger de gevraagde straf. Dat is de laatste jaren de mode. Wat zien we? De drugsladin­gen worden steeds groter. Hoe hoger de straffen, hoe meer risico men neemt. Justitie werkt net in de hand wat ze willen tegenwerke­n.” Advocaat Philip Daeninck treedt op voor de neef van Thomas P., een vertrouwel­ing van de organisati­e en volgens het parket verantwoor­delijk voor de huur, uitbating en opvolging van het drugslabo in Zonhoven. “De straffen zijn torenhoog, maar het heeft geen effect. Ondanks de wetenschap blijven de magistrate­n de andere kant opgaan. Ze zijn de antivaxxer­s van justitie. Tegen alle verdachten is hier 163 jaar cel gevorderd. Als dat wordt uitgesprok­en, kunnen ze in de Hasseltse gevangenis twee secties vullen met dit dossier.” “Als u mijn cliënt zes jaar geeft, kunt u hem net zo goed in de vergeetput smijten”, pikte meester Jetze Landuyt in. Hij neemt het op voor de eigenaar van de boerderij. De verdachte kreeg zelf ook even het woord. “Het spijt me heel erg. Heel mijn familie is de dupe geworden. Ik wou dat ik de tijd kon terugdraai­en.”

Het proces duurt nog de volledige week.

 ?? FOTO RR ?? “De drugsladin­gen worden steeds groter”, zegt Tim Smet. “Hoe hoger de straffen, hoe meer risico men neemt.”
FOTO RR “De drugsladin­gen worden steeds groter”, zegt Tim Smet. “Hoe hoger de straffen, hoe meer risico men neemt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium