Het Belang van Limburg

Tweeling reekalfjes doodgemaai­d: “Compleet gedegoutee­rd”

- Mireille Maes

NATUURPUNT HASSELT

Een natuurfoto­graaf hield de reekalfjes al enkele dagen in het oog. Omdat hij vreesde dat er zou worden gemaaid, sprak hij iemand aan van het beheerteam van Natuurpunt. Deze man bracht op zijn beurt de conservato­r op de hoogte.

Maar enkele dagen geleden sloeg de schrik de fotograaf om het lijf toen hij zag dat er op het bewuste perceel toch was gemaaid. “Ik zag een onrustige moederree die steeds de weide in en uit liep en constant een luide fluittoon (fiepen, nvdr.) produceerd­e om haar jongen te kunnen vinden. Maar het bleef stil in de weide... Compleet gedegoutee­rd ben ik huiswaarts gekeerd”, liet de man aan Natuurpunt weten. Hij was vooral kwaad omdat hem was verzekerd dat er niet zou worden gemaaid.

Verschrikk­elijk

Natalie Sterckx, woordvoerd­er van Natuurpunt: “We zijn uiteraard ook keihard geschrokke­n van het nieuws. Maar voor alle duidelijkh­eid: de reekalfjes lagen in een weide die deel uitmaakt van ongeveer 15 hectare weilanden, waarvan slechts 3 hectare door Natuurpunt wordt beheerd. De conservato­r sprak de boer aan waarvan hij dacht dat die het bewuste perceel maaide. Alleen blijkt nu dat het daar fout is gelopen. Er werken zes boeren op de percelen, en de foute boer werd aangesprok­en. Het is verschrikk­elijk wat daar is gebeurd. Zoiets willen we kost wat kost vermijden. Daarom maaien wij onze eigen percelen ook niet voor juli. Maar op de andere percelen hebben we weinig te zeggen.”

Toch trekken de Natuurpunt­ers lessen uit dit voorval. “We gaan nog beter sensibilis­eren en we houden onze beheermede­werkers en conservato­rs eraan om volgend jaar álle boeren die graslanden bezitten in de buurt van onze natuurgebi­eden erop te wijzen dat er reekalfjes verscholen kunnen liggen in het hoge gras. Daarnaast gaan we ook proberen om plekken waar grondbroed­ers of reekalfjes zitten te merken met bijvoorbee­ld een stok, zodat de boeren weten waar ze niet moeten maaien.”

Honden

In het verleden zijn al vaker reekalfjes doodgemaai­d op percelen vlak bij gebieden van Natuurpunt. “Maar we krijgen nog altijd veel meer meldingen van bijtincide­nten met honden”, zegt Sterckx. “Daarom rekenen we er ook op dat mensen die in de natuur gaan wandelen op de wandelpade­n blijven en hun hond aanlijnen. Want zo’n hond kan een reekalfje ernstig verwonden. En zelfs te dicht in de buurt komen kan al dodelijk zijn. Want als het diertje een vreemde geur draagt, wordt het verstoten door de moeder.”

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Jonge reekalfjes liggen verscholen in het hoge gras, maar ze zijn dan een weerloze prooi voor landbouwma­chines.
FOTO JEFFREY GAENS Jonge reekalfjes liggen verscholen in het hoge gras, maar ze zijn dan een weerloze prooi voor landbouwma­chines.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium