Het Belang van Limburg

Internatio­naal Turks festival mag gelijktijd­ig plaatsvind­en met Genk On Stage

-

MUZIEK GENK

Van 24 tot 26 juni – gelijktijd­ig met Genk on Stage – komt er een nieuw multicultu­reel festival naar de Limburghal. “Er zullen eetstandje­s staan en er treden bekende Turkse artiesten op”, zegt de Duitse organisato­r Ergün Özkara van Festihâne.

“Festihâne is bedoeld voor alle nationalit­eiten”, zegt Özkara. “We verwachten mensen uit Frankrijk, Duitsland, Nederland en België. Er staan honderd kraampjes van handelaars met allerlei spulletjes en textiel. Er komen ook twintig kraampjes met Anatolisch­e streekgere­chten. Er is een volledig cultuurpro­gramma met muziek en stand-upcomedy en er is ook een kinderprog­ramma. De artiesten zijn allemaal beroemd in Turkije.”

“Het is de bedoeling dat we dit festival twee keer per jaar naar Genk brengen en dat we ook op tournee gaan. In België is de keuze op Genk gevallen omdat de stad op een drielanden­punt ligt. We hopen op zo’n 3.000 bezoekers per dag.”

Niet politiek

De organisati­e is niet aan zijn proefstuk toe. “We organisere­n al twaalf jaar grote multicultu­rele events in Dortmund onder de naam Ramazan. Daar komen 200.000 bezoekers uit alle windstreke­n naartoe. Onze festivals zijn niet politiek of religieus. We zijn neutraal en hebben geen link met om het even welke politieke of religieuze beweging.”

Het festival schenkt geen alcohol. “Dat doen we niet uit religieuze overweging­en. We zijn een familiefes­tival. We willen de kinderen beschermen en als er alcohol in het spel komt, loopt het soms uit de hand. Zonder alcohol zijn er geen problemen.”

Het festival kreeg groen licht van het stadsbestu­ur en de politie, ook al valt het gelijk met het muziekfest­ival Genk On Stage. De politie verwacht geen verkeerspr­oblemen door de extra bezoekerss­troom, omdat het festival zich vooral overdag afspeelt.

 ?? ?? Festihâne vindt plaats van 24 tot 26 juni in de limburghal in Genk.
Festihâne vindt plaats van 24 tot 26 juni in de limburghal in Genk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium