Het Belang van Limburg

Vlaming krijgt eervolle vermelding voor muziek van zwarte gaten

-

STARTS PRIZE SINT-NIKLAAS

Valery Vermeulen (46), een wiskundige en muzikant uit Sint-Niklaas, heeft als eerste Belg ooit een eervolle vermelding gekregen in de STARTS Prize. Dat is de hoogste onderschei­ding voor projecten die zich op de scheidslij­n bevinden van wetenschap en elektronis­che kunst.

De STARTS Prize – afgeleid van Science, Technology & ARTS – is een prijs van de Europese Commissie voor wetenschap­pelijke kunstproje­cten. Het situeert zich onder de koepel van de Prix Ars Electronic­a, zeg maar de Oscars voor digitale kunst. Die laatste worden al sinds 1987 uitgereikt en de winnaars uit elke categorie krijgen een gouden beeldje, de Golden Nica. In 2013 werd die in de categorie ‘hybride kunst’ nog toegekend aan Limburger Koen Vanmechele­n voor The Cosmopolit­an Chicken Project.

De STARTS Prize bestaat nog maar sinds 2016 en focust zich meer op het speelveld waar kunst en wetenschap elkaar vinden. De Vlaamse muzikant en wiskundige Valery Vermeulen lanceerde in december 2021 een conceptuee­l album waarbij hij experiment­ele muziek maakt op basis van wetenschap­pelijke data gepuurd uit zwarte gaten. De plaat Mikromedas AdS/CFT 001 werd in 28 landen uitgebrach­t.

“Ik heb de hoofdprijs niet gewonnen, maar een van de tien eervolle vermelding­en is ook al heel mooi. Er waren 1.564 inzendinge­n uit 96 landen. Ik ben de eerste Belg die nu in de erelijst van de STARTS Prize staat en ik ben daar heel gelukkig mee.” Vermeulen werkt momenteel aan een nieuw muziekproj­ect voor de culturele hoofdstad van Europa 2022, de Luxemburgs­e stad Esch. Daarbij gaat hij andere datasets gebruiken om met dertien andere muzikanten muziek te maken.

 ?? ??
 ?? FOTO RR ?? Valery Vermeulen.
FOTO RR Valery Vermeulen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium