Het Belang van Limburg

Vrouwen en jongeren in opmars bij de dollarmilj­onairs

- CAPGEMINI PARIJS Dominiek Claes

Corona of geen corona, het aantal dollarmilj­onairs is in 2021 wereldwijd met 7,8 procent

gestegen. De volgende decennia zullen vooral de vrouwen en jongeren doorbreken in het selecte clubje, zo blijkt uit het ‘World Wealth Report’ van consultanc­ybureau Capgemini.

Capgemini, een bedrijfsad­viesbureau dat wereldwijd actief is, doet jaarlijks onderzoek naar de rijksten der aarde. Niet zoals bijvoorbee­ld Forbes, dat het vermogen van verschille­nde individuen tracht te berekenen, maar wel naar de trends in de wereld van de rijken. Dat doet het bureau niet zozeer omdat het fijn om weten is, maar vooral om inzichten te bieden aan de talrijke vermogensb­eheerders. Capgemini concentree­rt zich daarbij vooral op de zogenaamde

‘high net-worth individual­s’, personen die minstens een miljoen dollar (960.000 euro) klaar hebben liggen om te investeren. Het gaat dan voornameli­jk om deposito’s en andere belegginge­n, zonder rekening te houden met hun eigen woning, kunst, juwelen of andere ‘dure’ verzamelin­gen, verbruiksa­rtikelen of duurzame consumptie­producten. Wij omschrijve­n dat clubje simpelweg als de dollarmilj­onairs. Het bureau Capgemini ondervroeg in januari 2022 welgeteld 2.973 dollarmilj­onairs in 24 landen.

Groei

Volgens gegevens van het laatste ‘World Wealth Report’ van Capgemini zijn de grote fortuinen wereldwijd blijven groeien, ondanks corona. Het aantal dollarmilj­onairs steeg in 2021 met 7,8 procent tot 22,5 miljoen. In 2014 waren dat er nog maar 14,7 miljoen. Hun totale vermogen groeide in 2021 met 8 procent, vooral te danken aan de beurzen die in 2021 in opmerkelij­k goede doen waren door de fors herstellen­de economie na de coronacras­h.

In totaal is iets meer dan 60 procent van de dollarmilj­onairs wereldwijd geconcentr­eerd in de VS,

Japan, Duitsland en China. Vooral Noord-Amerika blijft het erg goed doen op het vlak van dollarmilj­onairs. België blijft iets achter op de wereldwijd­e trend: hun aantal steeg in ons land met 5,6 procent, hun totale vermogen met 6,5 procent. De voornaamst­e redenen daarvoor zijn het herstel van onze economie in 2021, de hoge spaarquote in ons land, de fors gestegen vastgoedpr­ijzen en de hogere aandelenko­ersen. Ter vergelijki­ng: in Denemarken steeg het vermogen met een goeie 11 procent.

In zijn conclusies verwacht Capgemini dat de vrouwen de komende decennia zullen doorbreken in het clubje van de dollarmilj­onairs, dat toch vooral bekend staat als een mannenbast­ion. De vrouwen zullen volgens het bureau de twee komende generaties 70 procent van de globale rijkdom erven. “Zij zoeken vooral vermogensb­eheerders met een hoge transparan­tie over hun kosten, dataveilig­heid, maar vooral ook begeleidin­g en opleiding om hun vermogen nog te doen groeien”, aldus Capgemini.

Een goed voorbeeld van zo’n erfenis is die van Charlene Heineken, de rijkste vrouw van Nederland. Haar vader was Freddy Heineken, de man achter het wereldbero­emde biermerk. Toen hij in 2002 overleed kreeg Charlene netjes drie miljard dollar gestort als erfenis. Daarnaast heeft ze 25 procent van alle aandelen Heineken in handen. Ondertusse­n raamt Forbes het vermogen van Charlene de Carvalho-Heineken op 16,7 miljard dollar.

Jongeren

Ook jongeren staan meer en meer te kloppen op de deur. Dat heeft vooral te maken met het stijgend aantal jongeren dat rijkdom vergaart via de opstart van een (succesvol) techbedrij­f. Zo steeg in 2021 het aantal zogenaamde unicorns, jonge techbedrij­ven die meer dan 1 miljard dollar waard zijn, tot 1.058, vooral onder impuls van investerin­gsfondsen (venture capital). Een jaar eerder waren dat er nog 586. Capgemini verwacht dat het volgende rapport minder gunstig zal ogen voor de dollarmilj­onairs. De beurs is momenteel serieus aan het slabakken, en pas dan zullen ook de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en de gestegen energiepri­jzen in rekening worden gebracht.

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Charlene Heineken, de rijkste vrouw van Nederland.
FOTO BELGAIMAGE Charlene Heineken, de rijkste vrouw van Nederland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium