Het Belang van Limburg

Directeur vertrekt plots na drie decennia bij Sappi

-

Het moet zijn dat Eric Raedts zelf de bui ook niet zag hangen. Een week geleden vertelde hij in een uitgebreid interview aan Made in Limburg - de ondernemer­swebsite van Het Belang van Limburg nog over de vele plannen die hij als bedrijfsle­ider op de plank had liggen. Zijn plotse vertrek doorkruist­e de publicatie van het nieuwsberi­cht.

Eric Raedts (56) heeft zijn hele carrière – hij begon in 1988 – bij de internatio­nale groep Sappi gewerkt. Sinds 2014 was hij aangesteld als bedrijfsdi­recteur van de

Lanakense vestiging. Tot de voorbije maandag plots de interne mededeling van de Europese directie binnenviel over het vertrek van Raedts. Waarom hij bij Sappi vertrekt, is niet duidelijk. “Het bericht van de Europese directie was kort en zakelijk, zoals dat de gewoonte is bij multinatio­nals”, zegt vakbondsse­cretaris Jan Staal (ABVV). “Er werd enkel in gezegd dat Eric Raedts andere oorden opzoekt. Volgens Staal waren er in het verleden al eens spanningen tussen de Europese top van de Zuid-Afrikaanse groep Sappi. “Misschien zochten ze een zondebok voor het voorbije zware reorganisa­tieproject dat niet helemaal liep zoals verwacht.” Eric Raedts was zelf niet bereikbaar voor commentaar over zijn vertrek.

Parcours

Raedts legde nochtans een uitstekend parcours af bij Sappi in Lanaken, gekenmerkt door het binnenhale­n van enkele grote investerin­gen en de uitbreidin­g van het aantal jobs. “Ik weet ondertusse­n wel hoe de hazen lopen binnen het bedrijf”, zegt Raedts in het geplande artikel over het interne lobbywerk dat binnen de groep moest verricht voor het behoud van de vestiging in Lanaken. “Nochtans geen evidentie, want de loonkost in België is erg hoog, wat onze positie moeilijker maakt”, zegt hij. De afgelopen jaren bleef het rendement van Sappi Lanaken weliswaar onder de verwachtin­g, maar dat werd volgens Raedts “met de steun van de groep” omgebogen. “Sinds Nieuwjaar zijn de resultaten supergoed”, zegt hij nog in het geplande interview. “De papierprij­s is nooit zo hoog geweest, en daar profiteren wij natuurlijk mee van. De stemming is dus opperbest.”

Opening

Toch liet Raedts zelf een opening voor zijn vertrek: “Ik ben iemand die altijd iets nieuws wil doen. Ik wil iets kunnen betekenen en vooral ten dienste staan van anderen. Ik haat het om vast te blijven hangen in de routine. Daarom dat ik in het verleden ook vaak intern van job veranderde. Nu ben ik al het langste ooit op één functie. Ik zeg dus nooit nooit tegen veranderin­g.” Raedts had het ook erg naar zijn zin in de papierfabr­iek in Lanaken. “Met elk van de 600 mensen heb ik persoonlij­ke gesprekken. Binnen de bedrijfsmu­ren word ik met Eric aangesprok­en en mijn deur staat altijd open. Ik sta graag tussen de mensen. Daarom ben ik zo graag in Lanaken, en niet ergens op een hoofdkwart­ier”, zo liet hij optekenen. Toch zal zijn toekomst nu elders liggen. Sappi laat weten dat het proces om een nieuwe bedrijfsdi­recteur te benoemen al is opgestart en er in de komende weken witte rook uit de schoorstee­n zal komen. Peter Keulen is ad interim het aanspreekp­unt binnen de directie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium