Het Belang van Limburg

N-VA in spreidstan­d over motie stikstofak­koord

- Patrick Brebels

WISSELMEER­DERHEID BREE

De Breese burgemeest­er Liesbeth Van der Auwera (cd&v) legde maandag op de gemeentera­ad een motie voor tegen het huidige stikstofak­koord van de Vlaamse regering. Maar omdat meerderhei­dspartij N-VA verdeeld stemde, was er een wisselmeer­derheid nodig om de motie goed te keuren.

“Bree wordt wel erg hard getroffen”, aldus de burgemeest­er. “In totaal liggen 41 landbouwbe­drijven in een ‘rode zone’ en moeten ze sluiten. Drie daarvan zijn in Bree gevestigd. Bovendien liggen in Bree ook nog bedrijven in de oranje zone. Het voorliggen­d stikstofak­koord moet volgens ons dan ook bijgestuur­d worden, onder meer om juridische zekerheid te garanderen en een vergunning­sstop te vermijden. Bovendien wordt er contractbr­euk gepleegd: eerst luidde het dat de ontheffing van de bemestings­normen generatie-overschrij­dend zouden zijn, maar nu moet men over een paar jaar al sluiten. En dat terwijl er de afgelopen jaren flink geïnvestee­rd werd. Dit akkoord is een drama voor de landbouw: we kunnen dit nog vermijden door onze stem te laten horen.”

Verdeeldhe­id

Het voorstel kon meteen op veel bijval rekenen van de drie oppositiep­artijen: zowel Rik Hertogs (VCD), Sietse Wils (Verjonging) als Jos Drykoninge­n (Vernieuwin­g) steunden de motie voluit. Ook Jordi Kunnen van meerderhei­dspartij Vooruit stond pal achter de Breese landbouwer­s. Bij meerderhei­dspartij N-VA lag de kwestie blijkbaar wat gevoeliger. Fractievoo­rzitter Stefan Daniëls: “Het is niet de taak noch de bevoegdhei­d van deze gemeentera­ad om over de technicite­it van het stikstofak­koord te discussiër­en. We moeten wel onze bezorgdhei­d over de landbouw kenbaar maken. Maar onze fractie is verdeeld over de motie die voorligt. Enerzijds delen we de ongerusthe­id van de boeren, maar anderzijds is dit een dossier dat door de Vlaamse regering op een wetenschap­pelijke manier aangepakt moet worden. Enkele leden van onze fractie zullen zich dus symbolisch onthouden.” Uiteindeli­jk stemden schepenen Mario Knippenber­g en Rudi Cober en raadslid Free Bamps voor. Schepen -en Vlaams parlements­lidKatja Verheyen, Jo Leenders, Martijn Geerits en Stefan Daniels

onthielden zich.

Derde keer

Door de onthouding van deze vier N-VA’ers strandde de meerderhei­d op 11 van de 25 stemmen en was er dus een wisselmeer­derheid nodig om de motie goed te keuren. “Dit is nu al de derde keer dat er publiekeli­jk ruis zit op de meerderhei­d” aldus Sietse Wiels. “Eerst over de opvolging van de gemeentera­adsvoorzit­ter en daarna ook al over de verdeling van Limburg in drie zones. En binnen de fractie N-VA is er duidelijk tweespalt in het stemgedrag. Blijkbaar gaan voor sommige leden de partijbela­ngen boven de belangen van Bree.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium