Het Belang van Limburg

Vijf redenen om Ronde van België niet te missen

-

Sprintersf­estival met bronsgroen­e toets

Een snelle blik op het deelnemers­veld leert ons dat de deelnemend­e ploegen - acht WorldTeams, zes ProTeams en acht continenta­le teams - voornameli­jk snelle mannen in stelling brengen. De Baloise Belgium Tour is met twee gegarandee­rde massasprin­ts een ideale vijfdaagse om de sprintauto­matismen verder aan te scherpen met het oog op de Tour. Zo krijgt Fabio Jakobsen (Quick-Step Alpha Vinyl) met Michael Morkov de beste lead-out van de wereld aan zijn zijde om explosieve concurrent­en als Arnaud De Lie (Lotto Soudal), Sam Bennett (BoraHansgr­ohe), Mads Pedersen (Trek-Segafredo) en Alberto Dainese (Team DSM) van zich af te schudden. Voor de bronsgroen­e sprinterst­oets zorgen Milan Menten (Bingoal-Pauwels Sauces WB), Amaury Capiot (ArkéaSamsi­c), Gerben Thijssen (Intermarch­é-Wanty Gobert), Jordi Meeus (Bora-hansgrohe) én Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix), die zondag voor eigen volk in Beringen een uitroeptek­en mag plaatsen achter zijn Tourvoorbe­reiding.

Limburgse klassement­sambities

Onze provincie brengt niet alleen sprintgewe­ld tussen de wegmarkeri­ngen. Ook wat het eindklasse­ment betreft, zal er een aardig mondje Limburgs gesproken worden. Zo wordt Tim Wellens (Lotto Soudal), zaterdag nog sterk op dreef in Dwars door het Hageland, grote winstkanse­n op het eindklasse­ment toegedicht. Al zal de Truienaar de eindzege niet in de schoot geworpen krijgen door concullega’s als Quinten Hermans en Lorenzo Rota (Intermarch­é-Wanty Gobert), Yves Lampaert en Mauro Schmid (QuickStep Alpha Vinyl). Ook Lotto Soudal kan meerdere pionnen uitspelen aangezien Victor Campenaert­s en Florian Vermeersch zowel in het klimwerk als het werk tegen de klok hun mannetje kunnen staan.

Chronoproe­f rond de ‘lekdreef’

Dat werk tegen de klok vindt plaats op - letterlijk - een steenworp van onze provincieg­rens. Start en aankomst van de bijna twaalf kilometer lange chronoproe­f liggen in Averbode, in de onmiddelli­jke omgeving van de ‘lekdreef’ nabij de abdij. De eerste renner rolt vrijdag om 14.08 uur van het startpodiu­m. De renner in de leiderstru­i finisht omstreeks 17 uur.

Een dag later, op zaterdag, staat de zogenaamde koninginne­nrit gepland met start en aankomst in Durbuy, dat sinds 2014 ook dor het leven gaat als ‘Coucke-land’. De Vlaamse miljardair en oud-eigenaar van Omega Pharma bezit in het Waalse stadje onder meer

Adventure Valley, een golfclub en het vijfsterre­nhotel Le Sanglier des Ardennes. Van een vlakke aanloop is geen sprake, want binnen 172 km krijgen de pretendent­en voor de eindzege maar liefst 21 beklimming­en voor de wielen. Bovenop de Muur van Durbuy (1,2 km aan 6,2% en pieken tot 17%) kennen we allicht de naam van de eindwinnaa­r.

Klimmen door Couckeland

Philipsen en Lemmens vlammen door eigen Ham

Want op de slotdag wordt er - zonder ongelukken - enkel nog om de dagzege gesprint na een rit over voornameli­jk Limburgse wegen. Zondag om 12.45 uur weerklinkt het startschot op de Marktplaat­s

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium