Het Belang van Limburg

Nieuwe Mottepark krijgt water, steiger en natuurlijk amfitheate­r

-

NATUUR

Rond de Mot ligt een lager gelegen gebied met bronnen en een poel, is meer dan duizend jaar geleden de nederzetti­ng Hoeselt ontstaan. Nu is het gebied van zeven hectare verdroogd en verruwd en zijn eromheen de Hul-, Hoog- en Dorpsstraa­t vol gebouwd. Twaalf jaar geleden al opperde huidig burgemeest­er Werner Raskin (VLD+), toen schepen van Ruimtelijk­e Ordening, met enige zin voor overdrijvi­ng de gedachte om van dit binnengebi­ed het ‘Central Park’ van Hoeselt te maken,naar analogie met New York.

Geen mini-Tomorrowla­nd

Huidig schepen van Omgevingsv­ergunninge­n Yves Croux (VLD+) vroeg eind maart de geïnteress­eerde Hoeselaren tijdens een open brainstorm­sessie om ideeën. “Met wat daaruit gekomen is, zijn het Maasmechel­se ontwerpbur­eau Depot en het Maaseikse landschaps­architecte­nbureau aan de slag gegaan. We willen de Mot die een kleine begroeide heuvel is, weer zichtbaar maken in het landschap. De gedempte grachten maken we opnieuw open. Zij kunnen dan bijvoorbee­ld gevuld worden met regenwater van de omliggende hogere straten. Over de centrale gracht kan een steiger gebouwd die ook kan dienen voor kleinere festivitei­ten zoals een toneelopvo­ering, van de Chiro of een andere vereniging. We kunnen ook zitplaatse­n bouwen in een soort natuurlijk amfitheate­r. Het park, aangekleed met banken, moet vooral een plek worden om van groen en rust te genieten. Een mini-Tomorrowla­nd zal het niet worden”, benadrukt Croux.

Fusie

Het plan kan nog gewijzigd worden want wanneer het vanavond om 20 uur wordt het voorgestel­d in gemeenscha­pscentrum Ter Kommen, mag iedereen nog open aanmerking­en geven. En wanneer zal dat heringeric­hte park dan écht gerealisee­rd worden? “We moeten eerlijk zijn”, zegt schepen Croux. “Het huidige bestuur zal dat park niet meer openen. Maar er wordt wel onderhande­ld met de verschille­nde grondeigen­aars om tegen het einde van deze legislatuu­r alle percelen te verwerven. Als ik in de nieuwe fusiegemee­nte nog een ambt bekleed, zal ik zeker eisen dat dit park er komt want het is iets waar de inwoners van Hoeselt nood aan hebben.”

 ?? ??
 ?? Foto FRPE/RR ??
Foto FRPE/RR
 ?? ?? In het heringeric­hte Mottepark is er opnieuw water, zijn er banken voorzien en een steiger waarop activiteit­en mogelijk zijn.
In het heringeric­hte Mottepark is er opnieuw water, zijn er banken voorzien en een steiger waarop activiteit­en mogelijk zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium