Het Belang van Limburg

Geen enkele controle op beroep brandexper­t

Eender wie mag zich op dit moment brandexper­t noemen, zonder enige opleiding of deontologi­e. Dat moet dringend anders, vindt de Ombudsman Verzekerin­gen.

- VERZEKERIN­G HASSELT Ruben Steegen

Opmerkelij­ke oproep in het jaarversla­g van de Ombudsman voor Verzekerin­gen. Die vindt dat er dringend nood is aan reglemente­ring van het beroep van brandexper­t. “Vandaag mag eender wie zich brandexper­t noemen, het lijkt soms wel het wilde westen”, klinkt het bij ombudsman Laurent de Barsy. “Als jij morgen zonder opleiding of erkenning aan de slag gaat als brandexper­t, dan is dat perfect legaal.” En ook al is de meerderhei­d van de experts wél serieus met de job bezig, toch leidt dat tot problemen, voornameli­jk bij tegenexper­ts. “Als consument heb je geen enkele garantie over de kwaliteit van het werk.”

De Ombudsman pleit voor een reglemente­ring van de sector, met een beroepserk­enning, verplichte opleiding en deontologi­sche code. Ook Assuralia, de koepel van de Belgische verzekeraa­rs, is vragende partij.

Er is dringend nood aan een reglemente­ring van het beroep van brandexper­t. Dat blijkt uit het jaarversla­g van de Ombudsman voor Verzekerin­gen. “Vandaag mag eender wie zich brandexper­t noemen, het lijkt soms wel het Wilde Westen”, klinkt het. Bevoegd minister Dermagne denkt na over een hervorming.

Eerst het goede nieuws: de Belgische Ombudsman van Verzekerin­gen moest vorig jaar 7.299 keer tussenkome­n in een dossier, 4 procent minder dan in 2020. “En dat ondanks de zware overstromi­ngen in Wallonië”, zegt ombudsman Laurent de Barsy.

Minder hoopgevend is dat heel wat klachten opnieuw gingen over het werk van de brandexper­t, de man of vrouw die na een ramp naar uw woning trekt om de schade te taxeren. “De expert is voor de meeste mensen hét gezicht van de sector, maar elke vorm van regelgevin­g ontbreekt”, stelt de Barsy vast, die in zijn jaarversla­g pleit voor een profession­alisering en reglemente­ring van de sector. “Vandaag mag eender wie aan de slag als expert, zonder opleiding of erkenning. Als jij je morgen brandexper­t noemt en onder de arm wordt genomen door een particulie­r die een tegenexper­tise wil, is dat perfect legaal.”

Dat leidt tot problemen, al benadrukt de Barsy dat de meerderhei­d van de experts hun job wél serieus nemen. “Na de overstromi­ngen hebben die mensen fantastisc­h werk geleverd. Van de 75.000 schadegeva­llen zijn er slechts 262 klachten binnengeko­men. De meeste brandexper­ts die regelmatig optreden voor grote verzekerin­gsbedrijve­n zijn betrouwbaa­r.”

Wilde Westen

De problemen spelen voornameli­jk bij tegenexper­ts. “Daar lijkt het soms wel het Wilde Westen en heb je als consument geen enkele garantie over de kwaliteit van het werk. Al gaat het ook bij de tegenexper­ts slechts om een kleine minderheid.”

De dossiers die de ombudsman het voorbije jaar behandelde, gingen voornameli­jk over de aanpak en het toegekende bedrag. “Sommige experts zijn weinig tactvol en stormen gewoon het huis binnen, zonder de minste vorm van empathie. Ook de manier waarop het

schadebedr­ag wordt bepaald, is vaak weinig transparan­t en onvoldoend­e onderbouwd.”

Expertise via videochat

Zo was er een dossier waarin de expert geen tijd had om persoonlij­k langs te gaan. “De consument moest via een Teams-videogespr­ek de schade tonen met de smartphone. Zo kan je natuurlijk geen fatsoenlij­k werk afleveren. Sommige experts gaan ook zelf oordelen of iets wel of niet gedekt is door de polis, terwijl dat het werk is van de verzekerin­gsmaatscha­ppij.” Nog een belangrijk­e bron van frustratie: het grote verschil in wat de expert toekent en het bedrag dat de klant vervolgens aan de aannemer moet betalen. “Er zijn voorbeelde­n waar de expert de schade op 10.000 euro berekende, maar de consument vervolgens een offerte van 20.000 euro kreeg voorgescho­teld. Dan klopt er ergens iets niet. Een gegarandee­rde herstellin­g kan in zo’n geval een oplossing betekenen, zodat de consument zeker is dat de werkelijke schade wordt vergoed.”

Regels nodig

De ombudsman pleit voor een reglemente­ring van de sector. “Maak er een erkend beroep van met een verplichte opleiding, net zoals de job van makelaar. Daarnaast zou er een beroepsfed­eratie moeten worden opgericht die waakt over de kwaliteit van het werk en een deontologi­sche code opstelt.” Er is vandaag wel al een federatie, maar die zit volgens de Barsy nog in een embryonale fase. Nochtans kan een sterke koepel volgens hem een wereld van verschil betekenen. “Dat hebben we gemerkt in de sector van autoexpert­s. Daar krijgen we amper nog klachten over binnen. Het is alvast positief dat het kabinet van minister Dermagne oren heeft naar onze klachten.”

“Er is inderdaad contact geweest tussen ons kabinet en de ombudsman”, bevestigt Laurens Teerlinck, woordvoerd­er van minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS). “Het kabinet was al van plan een regelgeven­d kader op te stellen voor de functie van vastgoedex­pert. We gaan nu kijken of de job van branddesku­ndige parallel kan worden meegenomen in deze hervorming.” Een timing kan daar nog niet op worden geplakt. “We zitten nog in de fase van de reflectie.”

Ook Assuralia, de koepel van de verzekeraa­rs, is vragende partij voor een verdere profession­alisering van de sector. Vooral die van tegenexper­ts. “We delen de bekommerni­s van de ombudsman, al wil ik wel benadrukke­n dat de meerderhei­d van de brandexper­ts uitstekend werk levert”, zegt CEO Hein Lannoy. “Doordat een reglementa­ir kader ontbreekt, zijn er soms uitwassen. Dat straalt slecht af op de hele sector, dus wij willen zeker mee nadenken over duidelijke gedragsreg­els en eventueel een verplichte opleiding.” Lannoy ziet een belangrijk­e rol weggelegd voor een beroepsorg­anisatie. “Er zijn al enkele initiatiev­en genomen maar met die beroepsver­enigingen is er nog geen structuree­l overleg. Als we kunnen helpen om dat uit te bouwen, willen we dat zeker doen.”

“De expert had geen

tijd om langs te gaan, dus moest een consument met zijn smartphone de schade tonen via Teams. Zo kan je geen fatsoenlij­k werk

afleveren”

Laurent de Barsy

Ombudsman voor

Verzekerin­gen

 ?? FOTO KATRIJN VAN GIEL ?? Duizenden gezinnen verloren bij de overstromi­ngen in de zomer van 2021 al hun hebben en houden, zoals hier in Pepinster. De brandexper­ts die de schade moesten vaststelle­n, bleken niet altijd even correct.
FOTO KATRIJN VAN GIEL Duizenden gezinnen verloren bij de overstromi­ngen in de zomer van 2021 al hun hebben en houden, zoals hier in Pepinster. De brandexper­ts die de schade moesten vaststelle­n, bleken niet altijd even correct.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium