Het Belang van Limburg

Dat ondervond een Hasseltse stadsarbei­der die na 23 jaar dienst ontslagen werd en nu zelfs een werkstraf riskeert.

- Geert Houben

RECHTBANK HASSELT HASSELT

Twee oude tv’s, een Playstatio­n, een fornuis, kabels en veel rommel. Dat had de 52-jarige medewerker van het containerp­ark in SintLambre­chts-Herk in zijn bestelwage­n liggen toen agenten hem op 7 november 2019 staande hielden. Zijn overste had de politie ingeschake­ld na een anonieme klacht over diefstal. “Vroeger was het heel normaal om binnengebr­achte zaken mee naar huis te nemen. Dat behoorde tot de bedrijfscu­ltuur”, zei de man gisteren voor de Hasseltse rechtbank. Maar de feiten uit 2019 ontkent hij. “Die spullen lagen een dag eerder al in mijn wapen. Toen ben ik een huis gaan leegmaken. Dat doe ik vaker na sterfgeval­len.” Toch werd de Hasselaar na een tuchtproce­dure ontslagen wegens diefstal, een ontslag dat hij aanvecht bij de Raad van State. De Stad Hasselt eist bovendien één euro morele en één euro materiële schadeverg­oeding van de exwerkneme­r. “Sinds 2019 is er een reglement dat alle binnengebr­achte goederen op de containerp­arken automatisc­h van de stad zijn. Door de jaren was er vastgestel­d dat er zaken werden meegenomen en daar is actie tegen ondernomen”, aldus advocaat Patrick Van Der Straten, die eraan toevoegt dat alle werknemers van die regel op de hoogte zijn gebracht. De Hasselaar betwist dat.

Het parket spreekt van huisdiefst­al en wijst er ook op dat de man een dag eerder géén woning was gaan leegmaken. “We hebben de ANPR-camera’s gecontrole­erd en daarop was zijn wagen niet te zien. Er zijn aanwijzing­en dat hij de goederen heeft meegenomen.” Omdat de man een blanco strafblad heeft vraagt het parket een werkstraf, met een positief advies voor opschortin­g.

Audit

Advocaat Tom Van Overbeke, die de voormalige stadsarbei­der verdedigt, wijst op de bedrijfscu­ltuur, die bovendien niet door zijn cliënt geïnstalle­erd was. “Na 23 jaar trouwe dienst is deze man ontslagen. Hij werkte bij de reinigings­dienst, liep achter de vuilniswag­en en was dan op het containerp­ark aan de slag. Altijd goede evaluaties, nooit een opmerking. Toch kreeg hij de zwaarste sanctie: ontslag. Nu staan er borden op de recyclagep­arken dat al het materiaal eigendom is van de stad, maar die waarschuwi­ng was er in 2019 niet. Het was onduidelij­kheid troef.” Dat bleek ook uit onderzoek van Audit Vlaanderen dat in 2020 de stadsdiens­ten doorlichtt­e. “Er was geen eenduidig beleid. Geen arbeidsreg­lement, geen deontologi­sche code voor het personeel. Een registrati­e van de spullen die werden binnengebr­acht, was er evenmin.” Van Overbeke verwijst naar een reglement uit 2009 waarvan niemand op de hoogte was. “Zodra de spullen achtergela­ten zijn, worden ze eigendom van het stadsbestu­ur. Maar wanneer is dat juist? Als iemand ze uit de wagen haalt of in een container gooit? Later zijn er reglemente­n afgeschaft en weer ingevoerd. Niemand wist nog hoe het zat. Hoe kan er dan sprake zijn van bedrieglij­k opzet? Ik vraag de vrijspraak.”

Diefstal

Volgens Ilse Luypaerts van afvalinter­communale Limburg.net is er nochtans weinig ruimte voor twijfel. “Eens de goederen binnengebr­acht zijn, worden ze onze eigendom. Als een bezoeker wat meepakt, is dat diefstal. Dat staat zo in ons huishoudel­ijk reglement dat uithangt in al onze parken. En dat geldt uiteraard ook voor het personeel.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium