Het Belang van Limburg

Nu al soldenkort­ingen, ook al kreunen ketens onder de inflatie

Met kortingen tot vijftig procent pakken de ketens via koppelverk­oop nu al uit met soldenkoop­jes.

- Ruben Steegen

RETAIL

HASSELT

Officieel mogen winkels tijdens de sperperiod­e in juni geen soldenkort­ingen geven, maar bij de grote ketens is het nu al feest voor koopjesjag­ers. Via koppelverk­oop strooien bekende namen als ZEB, JBC en AS Adventure met kortingen tot wel vijftig procent. “De klanten hebben opnieuw vlot de weg naar onze winkels gevonden”, klinkt het enthousias­t.

Een blik op de cijfers van Comeos, dat de Belgische handel en diensten vertegenwo­ordigt, geven minder reden tot optimisme. De eerste vijf maanden van dit jaar lag de omzet in fashion lager dan drie jaar geleden. Mei 2022 toonde weliswaar een beperkte groei van drie procent, maar rekening houden met de inflatie over die lange periode gaat het nog altijd om daling. “De sector heeft het al lang bijzonder moeilijk”, zegt woordvoerd­er Hans Cardyn van Comeos. “In de winkelstra­ten zien we nog altijd zo’n tien tot vijftien procent minder shoppers dan precorona.”

Prijzen onder druk

Voor de ketens is het pompen of verzuipen. Er móeten klanten naar de winkel of webshop worden gelokt en dus regent het kortingen als vanouds. Ook al kan de sector zich dat eigenlijk niet veroorlove­n. “De stijgende energiefac­tuur, de huurindexe­ring, duurdere loonkosten, … Dat voelen de ketens allemaal in hun portefeuil­le”, weet Cardyn. Toch ligt een prijsstijg­ing bijzonder gevoelig. “Fashion is een competitie­ve sector, waardoor de winkels hun prijzen niet kunnen aanpassen aan de inflatie. Maar de kosten stijgen uiteraard wel door. Sinds 2013 zijn producten en diensten gemiddeld 21 procent duurder geworden, maar kleding werd slechts 3,24 procent duurder. Als kledij gelijke tred had gehouden met de algemene inflatie, betaalde je vandaag 117 euro voor een kledingstu­k dat nu in de rekken ligt voor 100 euro. Je betaalt vandaag dus eigenlijk te weinig voor kledij.”

Goed jaar voor boetieks

Opvallend: zelfstandi­ge boetieks pakken deze maand veel minder uit met kortingen. “Sommige winkeliers doen wel aan koppelverk­oop, maar dan niet met die megakortin­gen die je bij ketens aantreft”, zegt directeur Isolde Delanghe van Mode Unie, dat de belangen van zelfstandi­ge modeondern­emers behartigt. “Daar is een reden voor. We zien dat de consumente­n weliswaar opnieuw de weg naar onze winkels hebben gevonden, maar veel bewuster shoppen. Het funshoppen is eruit. Mensen kopen iets minder, maar besteden meer per item. Onze handelaars hebben er een uitstekend voorjaar opzitten, met ongeveer tien procent meer omzet in vergelijki­ng met 2019.” Consumente­n shoppen volgens Delanghe duurzamer en betalen liever meer voor één fatsoenlij­k stuk dan verschille­nde goedkopere items. “Dat verklaart ook waarom de ketens nu al zo’n grote kortingen moeten aanbieden. Zij hebben dit voorjaar vermoedeli­jk een pak minder verkocht en zitten nog met een grote stock.”

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandi­gen (NSZ) blikt tevreden terug op het voorjaar. “Een rondvraag bij onze leden leert dat de verkoop niet heeft teleurgest­eld”, zegt woordvoers­ter Saskia De Leeuw. “Handelaars geven aan dat er weinig stock blijft liggen.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Ketens als JBC pakken via koppelverk­oop nu al uit met kortingen tot vijftig procent. “Maar de sector heeft het met de huidige inflatie bijzonder moeilijk”, klinkt het bij Comeos.
FOTO SVEN DILLEN Ketens als JBC pakken via koppelverk­oop nu al uit met kortingen tot vijftig procent. “Maar de sector heeft het met de huidige inflatie bijzonder moeilijk”, klinkt het bij Comeos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium