Het Belang van Limburg

Demir krijgt permanente politiebes­cherming

- Chris Nelis en Yves Lambrix

DREIGINGSN­IVEAU BRUSSEL/GENK Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) krijgt permanente politiebes­cherming. Haar eigen wagen en dienstwage­n zijn ingeruild voor een gepantserd voertuig met twee agenten. Dat heeft het Nationaal Crisiscent­rum beslist.

De beschermin­g heeft te maken met de verhitte gemoederen bij de landbouwer­s over het stikstofak­koord van de Vlaamse regering. Maandagavo­nd ging de minister in het Gemeenscha­pshuis in Merksplas in gesprek met 300 landbouwer­s. De infoavond kreeg al gauw een grimmig kantje, toen boze boeren in tractoren opdaagden en de uitvalsweg­en blokkeerde­n. Eén van hen had een pop aan een galg aan zijn tractor bevestigd, vergezeld van een bord met opschrift ‘Demir aan de strop’. De minister heeft tegen de betrokkene een klacht ingediend, wegens bedreiging­en aan haar adres. De politie bekijkt de zaak.

Dreigingsn­iveau

Dinsdagavo­nd heeft het nationaal crisiscent­rum de minister persoonlij­k laten weten dat het dreigingsn­iveau voor haar als persoon naar niveau 3 gaat. Dat is het op één na hoogste niveau en betekent dat het crisiscent­rum een dreiging “mogelijk en waarschijn­lijk” acht. De Genkse politica mag haar eigen wagen en dienstwage­n met chauffeur niet meer gebruiken. Voortaan moet ze zich in een gepantserd voertuig met daarin twee federale agenten verplaatse­n. Eén van hen begeleidt Demir ook als ze de wagen verlaat.

Daarnaast krijgt de minister ook politiebew­aking thuis. Daarvoor wordt een beroep gedaan op de politiezon­e Carma, die nog meer dan vroeger haar woning zal inspectere­n. Haar kabinet heeft ook de toegang tot de gebouwen verstrengd, voor enkele naaste medewerker­s wordt bekeken of ze ook beveiligin­g nodig hebben. Eind 2017 kreeg Demir al permanente politiebes­cherming na uitlatinge­n over de Turkse Diyanetmos­keeën. In de dreigmail werd de minister toen in het Turks aangeraden om te zwijgen, anders zou ze “verkracht worden”.

 ?? FOTO BELGA ?? Zuhal Demir.
FOTO BELGA Zuhal Demir.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium