Het Belang van Limburg

Al 120 vluchten preventief geschrapt door staking 20 juni

- Tommy Huyghebaer­t

SOCIALE ONRUST BRUSSEL Op 20 juni legt het veiligheid­spersoneel van Brussels Airport het werk neer, waardoor de luchthaven duizenden passagiers vraagt om hun vlucht te herboeken. Luchtvaart­maatschapp­ijen als Brussels Airlines nemen zelf het heft in handen en schrappen al preventief 120 vluchten. In Zaventem verwachten ze een woelige zomer.

“Kom niet naar de luchthaven op 20 juni”, zegt de woordvoerd­er van de luchthaven Ihsane Chioua Lekhli. “Een groot deel van het personeel van G4S zal het werk neerleggen. Omdat alle vertrekker­s langs de screening moeten passeren en er die dag maar drie lijnen open zijn, verwachten we ellenlange wachttijde­n van misschien wel meerdere uren.” “Wie toch beslist om te komen, kan best alleen met handbagage reizen. We hebben nog geen weet of ook de bagageafha­ndelaars het werk neerleggen, maar de kans bestaat dat de actie bij hen weerklank zal vinden, met alle gevolgen. Ik raad reizigers aan om na te gaan hoe laat ze best naar de luchthaven komen. Dat kan via een online tool op onze website.”

Preventief geschrapt

Al nemen sommige luchtvaart­maatschapp­ijen liever het zekere voor het onzekere. Brussels Airlines schrapt daarom preventief 120 van zijn vluchten, ongeveer een kwart van alle vluchten die op 20 juni aankomen en vertrekken in Zaventem. “Reizigers van de Europese vluchten zijn woensdag normaal al verwittigd. Die van de interconti­nentale vluchten die niet plaatsvind­en, zullen eerstdaags daarover bericht krijgen. Nog eens voor alle duidelijkh­eid, we adviseren ook mensen van wie de vlucht niet is gecanceld om hun vlucht te herboeken.”

Wie op 20 juni landt op Brussels Airport zal normaal minder geimpactee­rd zijn door de gevolgen van de staking. Al waarschuwt Ihsane Chioua Lekhli ook dat zij hun vlucht in de gaten moeten houden. “Want als sommige vluchten niet uit Brussel vertrekken naar een bestemming, dan vindt de retour van het vliegtuig mogelijk ook niet plaats.”

 ?? FOTO EPA-EFE ??
FOTO EPA-EFE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium