Het Belang van Limburg

Handelsoor­log tussen VK en EU lijkt onvermijde­lijk

- Dominique Minten

VERENIGD KONINKRIJK NOORD-IERSE PROTOCOL

“We moeten een kat een kat noemen. De wet die de Britse regering maandag heeft ingediend in het Lagerhuis, is een eenzijdige opzegging van een internatio­nale afspraak. Daar is geen enkele politieke of wettelijke rechtvaard­iging voor. Het is gewoon illegaal. De wet is extreem schadelijk voor het wederzijds­e vertrouwen en het respect tussen de EU en het VK. Hij werpt een zware schaduw over de toekomstig­e samenwerki­ng.” Het was een behoorlijk combattiev­e Maros Sefcovic die gisteren toelichtin­g gaf bij de drie inbreukpro­cedures die de Europese Commissie opstart tegen het Verenigd Koninkrijk. Sefcovic is de Europese hoofdonder­handelaar van de Brexit-akkoorden. Dat Londen het Noord-Ierse Protocol – de bijzonder ingewikkel­de regeling die is uitgewerkt voor Noord-Ierland – eenzijdig wil aanpassen, is voor de EU een regelrecht­e oorlogsver­klaring. Daarom is Brussel van plan hard terug te slaan.

Bureaucrat­ie

Volgens de Britten is de hele regeling veel te bureaucrat­isch, waardoor de goederenst­room vanuit het Britse eiland naar Noord-Ierland nodeloos ingewikkel­d wordt. Volgens Sefcovic slaat die beschuldig­ing op niets. Tot twee keer tot wapperde hij met drie A4’tjes. “Dit zijn de enige formuliere­n die een bedrijf nog moet invullen. Dit is geen bundel van 30 pagina’s, zoals de Britten graag laten uitschijne­n.” Volgens de Europese Commissie zou de papierwink­el zelfs nog verminderd kunnen worden als Europa meer inzage zou krijgen in de data van alle goederen die van west naar oost gaan. “Maar als Londen ons die niet wil geven, moeten we zelf meer veiligheid inbouwen. We moeten er zeker van zijn dat Britse goederen die niet aan de Europese standaarde­n voldoen, niet toch op de Europese markt belanden. En dat gebeurt. De smokkel op het Ierse eiland bestaat. Wanneer het gaat om dieren en landbouwpr­oducten, spreken we over de volksgezon­dheid. Daar moeten we bijzonder voorzichti­g mee zijn”, zegt een ambtenaar.

Als de nieuwe Britse wet van kracht zou worden, zal de Britse regering eenzijdig kunnen beslissen welke goederen de Europese eengemaakt­e markt binnenkome­n. “Dat is wettelijk en politiek ondenkbaar”, zegt Sefcovic.

Totale handelsoor­log

De drie inbreukpro­cedures die Brussel start, zullen niet meteen tot een totale handelsoor­log leiden. Maar op termijn is niet uit sluiten dat de Commissie invoertari­even heft op Britse goederen. Er kunnen ook quota opgelegd worden. Het Europees Hof van Justitie kan Londen ook boetes opleggen. Maar de Britse regering is van plan dat Europees Hof niet langer te erkennen als hoogste scheidsrec­hter in Brexit-betwisting­en. Hoe kan het dan nog boetes opleggen? De kwestie toont hoe diep de kloof kan worden tussen het Europese vasteland en het Britse eiland.

Het is merkwaardi­g hoe de sfeer tussen beide kampen in sneltempo opnieuw aan het verzieken is. De oorlog in Oekraïne had beide partijen net weer dichter bij elkaar gebracht. Nu kiest Londen opnieuw voor de aanval. Officieel is de communicat­ie dat de eenheid van het koninkrijk primeert op de goede relaties met de EU. De vrede in Noord-Ierland is belangrijk, daarover is iedereen het eens. Maar in Brussel overheerst het gevoel dat de regering-Johnson te gemakkelij­k de kaart van de ontevreden Noord-Ierse unionisten trekt. Vooral zij willen dat de moeizame afspraken over NoordIerla­nd in de prullenman­d verdwijnen. Maar een meerderhei­d in het Noord-Ierse parlement wil helemaal niet dat het Protocol wordt aangepast. Bovendien is de ramkoers die Johnson heeft ingezet, helemaal niet goed voor de eenheid van zijn koninkrijk. Het geeft de Schotse nationalis­ten nieuwe energie om opnieuw een referendum over de onafhankel­ijkheid te houden. De Schotse premier Nicola Sturgeon mikt op het najaar van 2023.

Asielzoeke­rs

Er is niet alleen de Noord-Ierse kwestie. Ook het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EVRM) is bij de Britse regering weer de gebeten hond. Dat een uitspraak van Europese rechters de eerste geplande vlucht met asielzoeke­rs richting Rwanda blokkeerde, doet in Londen het debat oplaaien over het Britse lidmaatsch­ap. Verschille­nde Conservati­eve parlements­leden pleiten ervoor om uit het Hof te stappen. “Het is tijd om te vertrekken”, zei Tom Hunt, voorzitter van de Commissie Binnenland­se Zaken. Nieuw is de kritiek op de ‘linkse’ Europese rechters niet. Ook Theresa May dreigde met een Britse exit, maar zover is het nooit gekomen. Het zou ook een heel grote stap zijn. Het EVRM is weliswaar geen onderdeel van de EU, maar het waakt wel over de grondrecht­en van Europese burgers. De Britten behoorden zelfs tot de grondlegge­rs van het Hof. Mochten de Britten eruit stappen, komen ze in een illuster rijtje terecht: bij het Rusland van president Poetin en het Griekenlan­d van de kolonels. Bovendien staat in de Brexit-akkoorden dat het VK lid blijft van het EVRM. Eruit stappen zou een bijkomende schending inhouden.

Daarom lijkt de kans eerder klein dat Johnson die stap wil zetten. Hij weet ook dat hij daarmee de polariseri­ng in zijn land opnieuw vergroot. Maar hij is wel van plan via een Bill of Rights de macht van het EVRM in te perken. Daarmee zou hij wel punten kunnen scoren. Zeker bij de Conservati­eve kiezers leeft de overtuigin­g dat de rechters in Straatsbur­g te activistis­ch zijn. In elk geval zet de regering door met het uitzetten van asielzoeke­rs richting Rwanda. Minister van Binnenland­se Zaken Priti Patel zegt dat ze niet nog een keer wacht op het groene licht van de rechters.

OORLOG IN OEKRAÏNE

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Boris Johnson kiest voor isolatiepo­litiek.
FOTO GETTY IMAGES Boris Johnson kiest voor isolatiepo­litiek.
 ?? FOTO AFP ?? Een uitspraak van Europese rechters blokkeerde maandag de eerste geplande vlucht met asielzoeke­rs richting Rwanda.
FOTO AFP Een uitspraak van Europese rechters blokkeerde maandag de eerste geplande vlucht met asielzoeke­rs richting Rwanda.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium