Het Belang van Limburg

Spectacula­ir natuurfeno­meen: hooiduivel van 50 meter hoog

- Johnny Geurts

STOFHOOS BILZEN Op een akker in Bilzen ontstond gisternami­ddag door de hitte een indrukwekk­ende stofhoos. Chris Geurts kon het natuurfeno­meen vastleggen op film. “Het was spectacula­ir.”

De stofhoos zorgde gisteren voor spektakel in Meershoven. Het onschuldig­e weerfenome­en ontstond door de hoge temperatuu­r op een akkerveld. “Mijn stiefdocht­er Elena riep plots dat er hooi door de lucht zweefde”, zegt Chris Geurts (40). “Het hooi waaide toen zelfs al binnen in ons appartemen­t. Op het pas gemaaide open veld achter ons gebouw zag ik de draaiende kolk het gedroogd gras wel 50 meter omhoogzuig­en. Het was spectacula­ir om te zien.”

Een stofhoos komt wel vaker voor boven kale akkers, zandvlakte­s of drogend gras. Met weinig wind kunnen boven sterk verhitte oppervlakk­en kleine wervelwind­en ontstaan in een hete luchtbel. “Tien jaar geleden zag ik een windhoos in Zutendaal, en nu een opvallende stofhoos in Bilzen. Ik ben zelf heel geïnteress­eerd in astronomie, maar dit was zeker ook de moeite. En er was zelfs geen telescoop voor nodig. Ik heb meteen naar mijn gsm gegrepen en gefilmd”, lacht Chris.

De hooiduivel of windheks, zoals deze fenomenen genoemd worden, duurde enkele minuten. Er werd behalve veel stof en ronddwarre­lend hooi geen schade aangericht.

 ?? ??
 ?? FOTO JOGE ?? Chris Geurts.
FOTO JOGE Chris Geurts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium