Het Belang van Limburg

16 clubs, wel play-offs, geen halvering en mogelijk 3 degradante­n

-

Het nieuwe format moet er komen in 20232024 en is ontworpen met het oog op zestien clubs in de eerste divisie. Het bestaat uit twee fases, met een reguliere competitie en play-offs. Er zijn Kampioenen play-offs, Europa play-offs en play-offs voor het behoud. In alle play-offs worden de punten behouden: van een halvering of een nieuwe start met nul punten is nergens sprake. Parys noemt play-offs “noodzakeli­jk voor de sportieve ontwikkeli­ng, de spanning en de mediawaard­e.”

Aan de Kampioenen play-offs neemt de top zes deel, zij krijgen tien extra wedstrijde­n. De eerste wordt kampioen, de nummers twee en drie krijgen een Europees ticket. De nummer vier speelt een finale in eigen huis tegen de winnaar van de Europa play-offs voor het laatste Europese ticket.

De top twaalf – zes teams van de Kampioenen playoffs, zes van de Europa play-offs – zijn dan zeker van een verlengd verblijf in de eerste divisie. Vier andere clubs moeten wel nog een degradatie vrezen. Zij spelen de play-offs voor het behoud. De laatste twee clubs na afloop van deze zes extra matchen zakken rechtstree­ks. De derde laatste club speelt een barragewed­strijd (heen en terug) tegen de club die de play-offs van de tweede divisie wint (met daarin nummers drie tot en met zes van in totaal zestien clubs). De top twee van de tweede divisie promoveert hoe dan ook naar de eerste divisie. Er kunnen dus drie stijgers zijn vanuit het tweede niveau, momenteel zijn dat er hoogstens twee.

“De geïntegree­rde U23-teams worden beschouwd als gewone clubs en kunnen met andere woorden normaal promoveren en degraderen”, staat er voorts te lezen. “De voorwaarde is wel dat zij steeds één reeks lager spelen dan hun moederclub. U23-teams kunnen niet promoveren naar de eerste divisie en ook niet deelnemen aan de play-offs van de tweede divisie. Indien een U23-club bij de eerste zes zou eindigen, wordt zij vervangen door de eerstvolge­nde klassieke club in het algemeen klassement.”

Eenmalig drie degradante­n

Komend seizoen wordt er met achttien gespeeld in 1A. Om één seizoen later met zestien over te blijven, wil Parys dat er eenmalig drie rechtstree­kse degradante­n vanuit 1A en één rechtstree­kse promovendu­s vanuit 1B zijn.

In mei stelde Parys een plan voor om tegen 2025 geleidelij­k over te gaan naar een format met veertien eersteklas­sers en achttien tweedeklas­sers met play-offs. Daar was geen draagvlak voor en dus kwam het nooit tot een stemming. Binnen de Pro League valt te horen dat ook dit voorstel weinig levensvatb­aar is. Al is niet elke betrokkene daarvan overtuigd: “Dit is aantrekkel­ijk voor de 1Bclubs en de topploegen, en als je al die stemmen samentelt...” In een ideale wereld wil Parys morgen tot een stemming komen. Of het effectief zover komt, valt af te wachten. Opmerkelij­k: Parys heeft in zijn nota maar plek voor één format. Er zijn nochtans voldoende clubs die neigen naar een reguliere competitie met achttien clubs, twee zakkers en één barragist. Dat werd de voorbije weken zeer duidelijk tijdens verschille­nde brainstorm­s, maar die clubs krijgen geen gehoor. Ter herinnerin­g: om eender welk voorstel goed te keuren, is er een tweederdem­eerderheid nodig op de algemene vergaderin­g.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium