Het Belang van Limburg

Gymfed belooft meer controle en inspraak na misbruik

- Hans Jacobs

GYMNASTIEK HOORZITTIN­G Hoofdcoach Marjorie Heuls werd door de turnfedera­tie op de vingers getikt voor het ‘T-shirtincid­ent’, een Instagramf­oto van een shirt met het opschrift ‘Champions train, losers complain’ die ze vorig jaar postte. Dat vertelde Gymfed-manager Tim Moriau op een hoorzittin­g van het Vlaams Parlement.

De anekdote moet de nieuwe wind symboliser­en in de nasleep van getuigenis­sen en het rapport over grensovers­chrijdend gedrag. “Marjorie heeft door dat dit geen juiste communicat­ie was. We hebben dat T-shirtincid­ent formeel afgehandel­d. Als ze nog zo’n fout maakt, volgt een sanctie”, antwoordde Moriau gisteren op een van de vragen van Vlaams Parlements­lid Annick Lambrecht (Vooruit) tijdens de hoorzittin­g waarop de turnfedera­tie haar actieplan na het onderzoeks­rapport toelichtte in het Vlaams Parlement. De opleiding en vorming van coaches is een van de centrale punten. Moriau: “In het verleden lag de nadruk op het sporttechn­ische, nu ook op dat sporttechn­ische op de juiste manier overbrenge­n.”

Heuls en Kieffer almachtig

Uit het rapport bleek dat de hoofdcoach­es van Nina Derwael en co. soms weinig rekening hielden met grieven van gymnastes, of het advies van kinesisten of dokters naast zich neerlegden. Kortom, dat hoofdcoach­es Heuls en haar man Yves Kieffer almachtig waren. Moriau: “De almacht van de coaches is totaal niet meer aan de orde. Of het gevaar niet blijft bestaan om te pushen tot over de limiet? Onlangs was er een gesprek met een gymnaste met een blessure. Zij en haar ouders wilden dat ze verder trainde, maar de coaches stonden zelf op de rem. Ze zijn zich bewust van alles wat er is gebeurd. Ze zijn nu soms té voorzichti­g.”

De controle is verhoogd. Zo werd de medische ploeg uitgebreid met buitenstaa­nders uit andere sporten en bijkomende externe psychologe­n. Er is ook meer communicat­ie dan vroeger met gymnasten en ouders, belooft Moriau.

 ?? FOTO FRED DEBROCK ?? Hoofdcoach­es Heuls en Kieffer waren almachtig, maar Gymfed maakt zich sterk dat daar een einde aan is gekomen.
FOTO FRED DEBROCK Hoofdcoach­es Heuls en Kieffer waren almachtig, maar Gymfed maakt zich sterk dat daar een einde aan is gekomen.
 ?? FOTO RR ?? Marjorie Heuls werd op de vingers getikt nadat ze een foto had gepost van een T-shirt met als opschrift ‘Champions train, losers complain’.
FOTO RR Marjorie Heuls werd op de vingers getikt nadat ze een foto had gepost van een T-shirt met als opschrift ‘Champions train, losers complain’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium