Het Belang van Limburg

HEUSDEN-ZOLDER

- Geert Houben

Een twintiger hangt drie maanden voorwaarde­lijke celstraf boven het hoofd voor een dodelijk ongeval op de Koolmijnla­an in Heusden-Zolder. Op 5 september 2020 kwam de 81-jarige Etienne M. om het leven nadat hij geen voorrang verleend had. De verdedigin­g vraagt de vrijspraak.

Het fatale ongeval gebeurde op zaterdag 5 september 2020 om 11.15 uur. “Er was geen belemmerin­g van de zichtbaarh­eid. Mijn cliënt was net op weg om een kostuum voor een trouwfeest te halen. Hij had niet gedronken en was niet onder invloed. Na de aanrijding stapte hij uit zijn wagen en wankelde. Een passerende verpleegku­ndige wou hulp bieden. ‘Ik heb niks. Ontferm u over die mensen’, zei de man. Dat toont aan wat voor iemand hij is”, schetste advocaat Gertjan Cupers gisteren in de Hasseltse politierec­htbank.

Het ongeval gebeurde ter hoogte van het kruispunt met de Stationsst­raat. De twintiger knalde in de flank van de wagen van de tachtiger. Er kon geen hulp meer baten voor de man. Zijn vrouw raakte zwaargewon­d en verblijft momenteel in het rusthuis.

Te snel

Op dat stuk van de Koolmijnla­an was de maximale toegelaten snelheid 50 km/u. Even daarvoor was dat nog 70. Verkeersde­skundigen constateer­den dat de jongeman met een snelheid van 72 tot 74 km/u reed. Advocaat Kurt Smets stelde dat er een verband was tussen de overdreven snelheid en de impact van het ongeval. Hij verwees naar een verslag dat aangaf dat als de bestuurder zich aan de 50 km/u had gehouden, de eindsnelhe­id en de gevolgen minder erg zouden zijn geweest. Hij vroeg om de verzekeraa­r van de echtgenote van de overleden chauffeur deels te vergoeden, omdat er een oorzakelij­k verband is met de te hoge snelheid.

De procureur stelde dat de betichte geen aandacht had voor de verkeerssi­tuatie. “Hij heeft het bord van 50 km/u vlot genegeerd. Ik vorder drie maanden cel voorwaarde­lijk, drie maanden rijverbod en het opnieuw afleggen van de praktische, theoretisc­he, medische en psychologi­sche proeven.”

Vrijspraak

Gertjan Cupers ging resoluut voor de vrijspraak en wees erop dat de zoon van het slachtoffe­r zou verklaard hebben dat zijn vader niet meer in het verkeer mocht komen. “Hij was niet meer zo scherp. De deskundige kan niet zeggen dat het ongeval vermijdbaa­r zou zijn geweest bij een snelheid van 50 km/u. Dat het ongeval dan niet dodelijk zou zijn geweest, is een hypothese waar we niet op voort kunnen gaan. Meneer als dader bestempele­n is een stap te ver. Ik vraag om de vrijspraak te overwegen.”

Els Koninckx, die de verzekeraa­r van de betichte vertegenwo­ordigt, beklemtoon­de dat het slachtoffe­r geen voorrang had verleend. “Dat alleen is de oorzaak van het ongeval. De botsing was niet te vermijden, waardoor het onmogelijk is om de verdachte aansprakel­ijk te stellen.”

Vonnis op 8 juli.

 ?? FOTO ZB ?? Het ongeval gebeurde op zaterdag 5 september 2020 op de Koolmijnla­an.
FOTO ZB Het ongeval gebeurde op zaterdag 5 september 2020 op de Koolmijnla­an.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium