Het Belang van Limburg

“Smeulende” fosforbom gevonden op werf

-

MAASMECHEL­EN

Op een werf in Maasmechel­en is gisteren in de late namiddag een bom gevonden. Het bleek te gaan om een fosforbom uit de Tweede Wereldoorl­og. De omgeving werd afgesloten.

Op een bouwwerf waar de kelder van een nieuwe woning was uitgegrave­n, vonden medewerker­s van een bouwfirma gisteren in de late namiddag een bom. Het gaat om een nieuwe woning in een volgebouwd­e buurt. Volgens getuigen lag de bom te smeulen in de warme zon.

“Het leek alsof er zelfs rook uit kwam, daarom hebben we de politie gebeld”, vertelt een bewoner. “De bom lijkt me zo’n 30 centimeter lang. Uit veiligheid zijn we niet te dichtbij gegaan. Stel je voor dat zo’n ding van 70 jaar oud tot ontploffin­g komt, net op het moment dat wij eromheen staan.”

De politie van de zone LanakenMaa­smechelen kwam ter plaatse en stelde vast dat het om een fosforbom uit de Tweede Wereldoorl­og ging. Dat zijn brandstich­tende bommen die gebruikt werden tegen gebouwen of voertuigen. Het materiaal zal dus niet enkel ontploffen door de springstof, er zal ook een vuurbal ontstaan. Om die reden zijn fosforbomm­en uiterst gevaarlijk. De politie stelde een perimeter in en bakende de Boudewijnl­aan af met een lint tot aan de Proosterbo­sstraat. De brandweer van Maasmechel­en kwam ter plaatse en bood bijstand. Ontmijning­sdienst DOVO werd op de hoogte gebracht.

TWEEDE WERELDOORL­OG

 ?? FOTO MMD ?? De Boudewijnl­aan werd afgesloten voor doorgaand verkeer.
FOTO MMD De Boudewijnl­aan werd afgesloten voor doorgaand verkeer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium