Het Belang van Limburg

Plannen voor drie windturbin­es in industriez­one Hamont-Achel

- Geert Van Baelen

GROENE ENERGIE HAMONT-ACHEL De bedoeling is dat in 2024 de eerste windturbin­es in Hamont-Achel zullen worden gebouwd. Energiebed­rijf Engie wilt ze inplanten aan drie bedrijven op de industriez­one aan de Bosstraat. Het komende half jaar zullen haalbaarhe­idsstudies worden uitgevoerd.

“Al in 2009 leefde bij het stadsbestu­ur de wens om windturbin­es te plaatsen, maar door de nabijheid van de vliegbasis in Kleine-Brogel bleek dat niet evident. De laatste twee jaar werden zaken wel concreter en hopelijk is het een aanzet voor meer mogelijkhe­den”, schetst burgemeest­er Rik Rijcken (Pro). In Engie werd een geschikte partner gevonden om drie windturbin­es te plaatsen aan drie bedrijven op de industriez­one in Hamont: Spaas, CSM en bosbouwbed­rijf Vanderveld­en.

Het plan omvat drie turbines met een vermogen van elk 4,5 MW en een totale productie van 17.500 MWh. De opgewekte stroom gaat in de eerste plaats naar de drie bedrijven. “Zij gaan hiermee 60 à 70 procent van hun elektricit­eitsbehoef­te kunnen dekken. De overige energie wordt op het net geplaatst”, zegt projectont­wikkelaar bij Engie, Rainer Vekemans. “De windturbin­es die we hier willen bouwen, hebben een maximale tiphoogte van 150 meter. Er zijn heel wat hogere modellen, maar door de vliegbasis zijn we daarin beperkt.”

Bevolking

Het bekende kaarsenbed­rijf Spaas is een van de drie participer­ende bedrijven. “Als bedrijf heb je een maatschapp­elijke verantwoor­delijkheid naar toekomstig­e generaties. Een turbine is enorm geschikt om de eigen energiebeh­oeften te ‘vergroenen’”, motiveert CEO Ben Spaas. “Vandaag kopen we onze groene energie en wekken we zelf al een deel op met zonnepanel­en. Met een windturbin­e zouden we op deze site voor 90 procent zelfvoorzi­enend kunnen zijn.”

De betrokken partijen onderteken­den een ontwerpakk­oord. Daaronder ook de stad, want een turbine van CSM werd wegens plaatsgebr­ek op de aanpalende stadswerf voorzien. “Er zullen het komende half jaar verschille­nde haalbaarhe­idsstudies worden uitgevoerd”, zegt Vekemans. “Vervolgens zal rond het jaareinde de bevolking worden geïnformee­rd waarna de vergunning­sprocedure met openbaar onderzoek zal worden opgestart. We hopen in 2024 de realisatie te kunnen starten.”

 ?? FOTO RR ?? Bij Spaas onderteken­den de betrokken partijen een ontwerpakk­oord voor de realisatie van de drie windturbin­es.
FOTO RR Bij Spaas onderteken­den de betrokken partijen een ontwerpakk­oord voor de realisatie van de drie windturbin­es.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium