Het Belang van Limburg

Bezigheids­huis en studio’s voor mensen met beperking in centrum van Lummen

- Jan Bex

NIEUWBOUWP­ROJECT

handtekeni­ng gezet onder het nieuwbouwp­roject De Kunstberg aan de Meerlestra­at. In oktober zal aannemer Michel Vanderstra­eten in het centrum van Lummen de bouwwerken starten, op het terrein waar lang geleden zijn grootvader het bouwbedrij­f Vanderstra­eten uitbouwde. De aanpalende turnzaal en klaslokale­n van de vroegere jongenssch­ool worden gesloopt.

Niet verkocht

In de plaats komen er drie losstaande urban villa’s, 27 eigentijds­e appartemen­ten en twee halfopen eengezinsw­oningen met tuin. Daarnaast komt er een bezigheids­huis met twintig kamers en achttien studio’s voor (jong)volwassene­n met een verstandel­ijke beperking. Montreal zal ze dertig jaar ter beschikkin­g stellen aan Sint-Ferdinand. “We kiezen heel bewust voor een combinatie van woonvormen, want dat hoort in een inclusieve maatschapp­ij”, zegt Langens. “De (jong)volwassene­n met een beperking wonen op wandelafst­and van de dorpskern en worden gestimulee­rd om meer naar buiten te komen. Het wordt bovendien de eerste gasvrije wijk van Lummen met warmtepomp­en, passieve koeling, vloerverwa­rming en zonnepanel­en. Het regenwater wordt gerecyclee­rd of zal infiltrere­n in de bodem.” Algemeen directeur van OC SintFerdin­and, Sabine Daenens is blij met het project. “Ons eerste bezigheids­huis Den Heuvel Genenbos opende in 1989 de deuren. Het is intussen volledig verouderd en voldoet niet meer aan de vereisten van de hedendaags­e zorg. De tien bewoners, tussen 42 en 81 jaar oud, zullen naar De Kunstberg verhuizen. We moeten nog nadenken over de invulling van het oude gebouw, maar het wordt niet verkocht.”

Het bezoek start woensdag in de vroege voormiddag bij de groentenen fruitveili­ng BelOrta in Borgloon, de coöperatie van 950 lokale telers van verse groenten en fruit. Daarna gaat het koninklijk echtpaar langs sociale organisati­e De Wroeter in Kortessem. Bij De Wroeter kunnen mensen uit kansengroe­pen of met een beperking

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? “De (jong)volwassene­n met een beperking wonen op wandelafst­and van de dorpskern en worden gestimulee­rd om meer naar buiten te komen”, zegt Bart Langens.
FOTO KAREL HEMERIJCKX “De (jong)volwassene­n met een beperking wonen op wandelafst­and van de dorpskern en worden gestimulee­rd om meer naar buiten te komen”, zegt Bart Langens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium