Het Belang van Limburg

Nederland bekijkt toch elektrific­atie spoorlijn Hamont-Weert

-

De Nederlands­e staatssecr­etaris Vivianne Heijnen (CDA) laat de haalbaarhe­id onderzoeke­n van de elektrific­atie van het spoor tussen Hamont en Weert. In het najaar valt de beslissing over het dossier.

De elektrific­atie van de 9 kilometer spoor tussen de grensoverg­ang in Hamont en het station van Weert stond in het regeerakko­ord van het vorige kabinet Rutte, maar is er nooit gekomen. Meer nog, in het regeerakko­ord van het nieuwe kabinet Rutte is geen sprake meer van deze treinverbi­nding. Het Nederlands­e spoorbedri­jf ProRail schat de kosten voor Hamont-Weert op 150 miljoen euro. In Nederland vinden velen de kosten niet in verhouding met de baten. Staatssecr­etaris Heijnen, de enige Limburgse in het kabinet Rutte IV, laat nu toch bekijken of het niet goedkoper kan. In het najaar wil ze in overleg met het provincieb­estuur in Maastricht de knoop doorhakken. Volgens de vereniging Treinreizi­gers Vervoer (vTv) kan de factuur voor de elektrific­atie beperkt worden tot 50 à 60 miljoen euro. De kostenbesp­aring is mogelijk door het vermijden van de aanleg van een extra spoorbrug over de Zuid-Willemsvaa­rt en van een extra perron met voetganger­sbrug aan het station van Weert. Nog volgens de vTv zou de heropende treinverbi­nding Antwerpen-Hamont-Weert dagelijks 2.200 tot 2.500 pendelaars richting Weert en Eindhoven kunnen brengen. De verbinding zal ook gebruikt worden door studenten, shoppers en mensen die op familiebez­oek gaan. In een petitie aan staatssecr­etaris Heijnen wees de vTv vorige week ook op de klimaatvoo­rdelen van de treinverbi­nding. Het levert een afname van 9,9 kiloton CO2-uitstoot per jaar op, stelt de vereniging.

Uitbreiden

Meteen een grote vis vangen, het is de droom van iedere start-up. Voor drie vrienden uit Hasselt is het plots de realiteit. Amper tien maanden was het Hasseltse podcastbed­rijf De Praeters bezig, of het mocht rugzakgiga­nt Eastpak al tot zijn klantenbes­tand rekenen. Vanuit een klein kantoor op de Sint-Truiderste­enweg maken ze voor het Amerikaans­e bedrijf Built to Resist, een zesdelige podcastree­ks met internatio­nale beroemdhed­en.

De Praeters is het geesteskin­d van Thomas Vangeel, Pieter-Jan Theunis en Koen Eyskens. De artiest, de entertaine­r en de avonturier, zoals ze zichzelf op hun website noemen. De dertigers vonden mekaar in hun liefde voor diepgaande, menselijke verhalen. “We geloven dat iedereen een unieke stem en verhaal heeft”, zegt Pieter-Jan. “Met andere woorden: dat iedereen een eigen podcast verdient. Zo is ons concept ontstaan.”

Particulie­ren en bedrijven kunnen bij De Praeters aankloppen voor een podcastafl­evering of zelfs voor een hele reeks. Het bedrijf verzorgt de volledige productie: van het concept en het afnemen van interviews tot de editing en publicatie op Spotify. “Voorlopig hebben we zeven podcasts op onze kerfstok”, vertelt Koen.

“Maar het gaat hard. Er zitten momenteel een twintigtal reeksen in de pipeline. Aan dit tempo moeten we binnenkort uitbreiden.”

Londen en New York

Met Built to Resist gooien de drie intussen ook internatio­naal hoge ogen. In deze zesdelige reeks inspireren creatieve pioniers van over heel de wereld mensen om zichzelf te zijn. “Onze eerste twee gasten zijn de Londense rapper Murkage Dave en Megan Mair. Mair is de medeoprich­tster van de wereldverm­aarde designstud­io Studio Jeremyvill­e. Een halfuur lang vertellen ze over hun leven en carrière. Wie de volgende sprekers zijn, moeten we voorlopig nog even stilhouden.”

Dave woont in Londen, Mair in New York. Hoe gaat dat dan in zijn werk? “Dankzij de technologi­e kunnen we vanuit Hasselt een podcast met hen maken. Alles verloopt via gespeciali­seerde videoen audiostrea­mingsoftwa­re. Murkage Dave heeft gelukkig thuis in Londen een profession­ele opnamestud­io. Megan Mair helaas niet. We hebben haar dan maar een microfoon opgestuurd, om ons een trip naar New York uit te sparen.” (lacht)

Ook in eigen provincie doen De Praeters het goed. Momenteel maken de drie voor de stad Hasselt Cava? Cava!, een podcastree­ks waarin een influencer en een expert in dialoog gaan. “Dat gaat over alcohol- en druggebrui­k, maar ook bijvoorbee­ld over eenzaamhei­d en pesten. De aflevering­en worden gemodereer­d door Thomas Michiels van Studio Brussel en verschijne­n vanaf eind juni. Voor onze reeksen bieden we ook de mogelijkhe­id om te werken met bekende moderatore­n zoals Ben Roelants, Lynn Wesenbeek of Jan Hautekiet.”

Trouwfeest

De aanvragen blijven intussen binnenlope­n. De prijs voor een aflevering varieert tussen de 200 en 950 euro, afhankelij­k van de grootte. “Steeds meer mensen wagen zich aan een podcast”, zegt Koen. “Daar zitten echt leuke ideeën tussen. Zo maken we een podcast voor een koppel dat binnenkort trouwt. Omdat ze niet graag publiekeli­jk over hun emoties spreken, doen ze dat in een podcast. Op het trouwkaart­je staat een QR-code die je naar de podcast brengt.”

Wie geïnteress­eerd is in de podcasts van De Praeters of wie zelf een podcast wil maken, kan voor meer informatie terecht op www.depraeters.be.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Thomas Vangeel, Pieter-Jan Theunis en Koen Eyskens: de bezielers van De Praeters.
FOTO SERGE MINTEN Thomas Vangeel, Pieter-Jan Theunis en Koen Eyskens: de bezielers van De Praeters.
 ?? ?? De Praeters maakten onder meer een podcast voor Eastpak met Megan Mair, de medeoprich­tster van de wereldverm­aarde designstud­io Studio Jeremyvill­e.
De Praeters maakten onder meer een podcast voor Eastpak met Megan Mair, de medeoprich­tster van de wereldverm­aarde designstud­io Studio Jeremyvill­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium