Het Belang van Limburg

Café Sportwerel­d, op Laagdorp nummer 11, viert 111e verjaardag

-

Het café werd in 1911 opgestart door Gustave en Sophie Vandersmis­sen. “Naast het café was er een smidse van de broer van mijn bomma”, vertelt huidig cafébaas Bart Jeuris. “Eerst tapten we ‘nen bok’. Vanaf 1928 schonken we Cristal Alken, een pilsbier van twee Alkenaren dat hier in de brouwerij werd gebrouwen. De dochter van Gustave en Sophie nam het roer, of beter gezegd de tapkraan, over samen met mijn grootmoede­r Maria Vandersmis­sen. Daarna was het de beurt aan mijn moeder Paula en pa Firmin, die dat 62 jaar hebben gedaan.” Nu zorgt zoon Bart, de bekende DJ van destijds in de Monti en de Montini, al 32 jaar voor de pintjes en de koffie. “Vroeger besloeg het café enkel pand nummer 11”, vertelt hij. “Toen ik de zaak overnam, was er plaats voor 50 klanten. Maar alleen als de biljart en het tafelvoetb­alspel aan de kant geschoven werden.

Het was dus tijd voor uitbreidin­g, met een terras voor pand nummer 13 en het hele pand nummer 9. Nu kunnen we aan een 200-tal klanten een zitje geven. Mijn moeder Paula staat nog steeds mee in het café. We kunnen rekenen op een team van 25 enthousias­te medewerker­s.”

Tankbier

Om het feestjaar te vieren, is Bart omgeschake­ld naar tankbier. “We tappen nu uit drie tanks van elk 500 liter. Hierdoor hebben we geen koolzuurga­s meer nodig. Dat maakt het bier beter verteerbaa­r, dus geen katers meer. Bovendien kunnen we het bier aan een lagere temperatuu­r schenken. Zo kunnen we in deze crisistijd ons pintje blijven tappen aan democratis­che prijzen.”

Daarnaast tappen ze ook de nieuwe Cristal XTRA van de ton. “Hiervoor zakken bierliefhe­bbers uit heel Limburg naar Alken af. Verder gaan we onze klanten regelmatig verrassen met een hapje of een happy half hour. Thema-avonden zoals een Mexicaanse avond staan ook op de planning.”

Als Bart terugblikt op de voorbije decennia, is hij een tevreden cafébaas. “Hier zijn mooie dingen gebeurd. Ooit werd een scène met Gaston en Leo in café Sportwerel­d opgenomen. Ook heel wat andere Vlaamse sterren kwamen bij ons een pintje drinken. En met de legendaris­che karaokeavo­nden ging iedereen uit zijn dak.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium