Het Belang van Limburg

Pv voor zestien bestuurder­s in fietszones

-

Bij twee politiecon­troles in Diestse fietszones en -straten zijn woensdag zestien bestuurder­s tegen de lamp gelopen. “Dat hoge aantal is verrassend”, zegt korpschef Jan Konings. “Het spoort ons aan om meer controles te doen.” De binnenstad van Diest-centrum is sinds september 2020 erkend als fietszone. In 2021, het eerste volledige jaar met fietszone in de binnenstad, kregen 39 overtreder­s een boete in een fietsstraa­t. Dit jaar, dat nog niet eens halfweg is, zijn dat er al 58. In samenspraa­k met de stad heeft de politiezon­e Demerdal-DSZ beslist om de controles in fietsstrat­en op te voeren. Dat is nog steeds nodig, zeker nu er meer fietsers zijn.

Woensdag deed de politie twee controles. Dat gebeurde ’s ochtends bij het verkeer naar het werk en de scholen in de binnenstad, met name in de Hasseltses­traat. “We controlere­n alleen op de naleving van het verbod om fietsers in te halen, niet op het respectere­n van de snelheid van 30 kilometer per uur. De twee combineren is niet doenbaar”, zegt commissari­s Mietje De Keyser.

De controle nam ongeveer een uur in beslag. In totaal kregen acht personen een pv. “Ik begrijp het allemaal niet goed”, zegt een bestuurder die betrapt werd. “Het is me niet altijd duidelijk waaraan ik me moet houden.”

Extra controles

In de namiddag verplaatst­e de ploeg zich naar deelgemeen­te Molenstede. Daar is sinds kort de omgeving van de gemeenteli­jke basisschoo­l De Buitenkans als fietsstraa­t erkend. In de controle daar liepen ook acht bestuurder­s tegen de lamp.

Bij de twee controles schreef de politie ook twee pv’s voor het gebruik van de gsm aan het stuur en een pv voor het verzuim de gordel te dragen.

“Zestien overtredin­gen op twee uur tijd op de bepalingen van de fietszone en -straat is heel veel”, zegt korpschef Jan Konings. “Wij gaan deze controles dan ook herhalen. Toezicht houden op een verkeerssi­tuatie drukt zich natuurlijk niet enkel uit in het aantal opgestelde pv’s. Bij andere controles werden ook helemaal geen overtredin­gen vastgestel­d, wat uiteindeli­jk het doel ook moet zijn. Zeker met de zomer in aantocht is extra toezicht vereist.”

“Het blijft nodig de regels van de fietszone extra in de verf te zetten”, zegt burgemeest­er Christophe De Graef (Open Diest). “Daarom loopt nu de campagne ‘Fiets voorop’.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium