Het Belang van Limburg

Iben is winnaar van ‘Junior Bake Off’

-

Geen geldprijs, wel een trofee. Dat leverde de eindwinst op. “Ik was verrast dat ik het tot in de finale schopte”, zegt Iben. “Tenslotte was ik nog niet zo lang bezig met bakken. Ook voor mij was het een volslagen verrassing dat mijn niveau voldoende was om met de overwinnin­g naar huis te gaan.” Iben kreeg de passie voor bakken pas drie jaar geleden te pakken. “Door simpele bakmixen te kopen. Omdat ik het leuk vond, begon ik recepten te volgen. Voor mij was Bake Off één grote leerschool. De andere kandidaten hadden al veel meer ervaring met bakken. Nu, een jaar later, zie ik een groot verschil in afwerking, uitzicht en smaak. YouTube is een handige bron om bij te leren en als je veel bakt, leer je ook uit je eigen fouten. Behalve allerhande taarten kan ik inmiddels ook brood en koffiekoek­en maken.”

Niet gevierd

Als technische proef maakten de kandidaten in de finale een chocolade Fabergé-ei. “Gelukkig had ik thuis al met chocolade gewerkt en wist ik hoe ik moest tempereren. De moeilijkhe­idsgraad zat in het decoreren, want dat doe ik thuis nooit.” Het was uiteindeli­jk zijn chocoladet­aart met drie verdieping­en die de doorslag gaf.

Hoewel hij woensdag zegevierde op het scherm, werd dat thuis niet gevierd. “Omdat de examenperi­ode is begonnen”, zegt de leerling sociale en technische wetenschap­pen. “Op dit moment primeert het blokken.”

Eigen programma

Iben heeft een grote passie voor bakken, maar hij heeft niet de intentie om er zijn job van te maken. “Ik neem er nu mijn tijd voor, maar als het je job is, moet het veel sneller gaan. Je werkt dan veel meer met machines, wat ik minder zie zitten. Maar misschien in bijberoep? Waarom niet. Ik droom wel van een eigen bakprogram­ma op televisie. Ik heb zeker geen schrik van camera’s. ik vond het zelfs jammer dat Jeroom in het begin zo weinig aan mijn tafel stond.” Opvallend: Iben blijkt geen zoetekauw te zijn. “Eerlijk? Ik lust dat niet zo graag”, lacht hij. “Ik proef gaandeweg wel van de vulling of het beslag, maar verder kom ik er niet aan. Als ik bak, zijn mijn moeder, stiefvader, buren of familie proefperso­nen.”

Wie de creaties van Iben wil bekijken, kan terecht op zijn Instagramp­agina iben_bakt. “Ik vind het leuk om foto’s te maken van wat ik bak en die te delen met mijn volgers. Ik hoop dat ik nog veel likes krijg, want dan weet ik dat ik goed bezig ben.”

 ?? FOTO PLAY4 ?? Hoewel Iben graag bakt, is hij niet echt een
zoetekauw.
FOTO PLAY4 Hoewel Iben graag bakt, is hij niet echt een zoetekauw.
 ?? FOTO PLAY4 ?? Aure en Lola haalden het net niet van Iben.
FOTO PLAY4 Aure en Lola haalden het net niet van Iben.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium