Het Belang van Limburg

Scholen tevreden met vernietigi­ng eindtermen: “Jammer dat Weyts niet op voorhand geluisterd heeft”

- Joos Meesters

EINDTERMEN

MAASMECHEL­EN/GENK/PELT De scholen die naar het Grondwette­lijk Hof gestapt waren, zijn tevreden met de vernietigi­ng van de nieuwe eindtermen. “Het is een misvatting dat meer eindtermen een garantie zijn voor een hogere onderwijsk­waliteit”, klinkt het.

De Noord-Limburgse scholengem­eenschap WICO is een van de scholen die naar het Grondwette­lijk

Hof trokken. “We moeten de uitspraak nog grondig bekijken, maar op het eerste gezicht zijn we tevreden”, zegt coördinere­nd directeur Eric Hendriks. “Ik vind het niet meer dan normaal dat de overheid eindtermen oplegt, maar volgens de grondwet moeten dat minimumdoe­len zijn op basis waarvan scholen een eigen pedagogisc­h project mogen uitwerken. De nieuwe eindtermen waren zul

“Noodgedwon­gen zijn

we toch van start gegaan met de nieuwe eindtermen, waardoor er veel tijd en energie verloren is gegaan. En over drie jaar zullen we opnieuw het roer moeten omgooien”

Christel Schepers

Algemeen directeur Atlas College Genk

ke uitvoerige lijsten dat je als leerkracht herleid werd tot een aanvinker zonder enige vrijheid.” “De vrije ruimte viel helemaal weg”, zegt ook Sabine Vanstraele­n van campus De Helix in Maasmechel­en. “Projecten rond bepaalde thema’s werden moeilijk houdbaar omdat er te weinig tijd overbleef. Ook om sterke leerlingen meer te verdiepen en zwakkere leerlingen te remediëren, zou er met de nieuwe eindtermen geen tijd overblijve­n.”

Chaos

Ook Christel Schepers, algemeen directeur van het Atlas College in Genk, is tevreden dat er weer ruimte komt voor het eigen pedagogisc­h project. “Anderzijds is het jammer dat de minister niet op voorhand geluisterd heeft. Er zijn genoeg signalen geweest en dat staat los van het belang van de onderwijsk­waliteit. Noodgedwon­gen zijn we toch van start gegaan met de nieuwe eindtermen, waardoor er veel tijd en energie verloren gegaan is. En over drie jaar zullen we opnieuw het roer moeten omgooien.” De vernietigd­e eindtermen blijven van kracht tot het schooljaar 2024-2025. “Logisch, want als je de eindtermen nu afvoert, begeven scholen zich in chaos en weet niemand nog waar we aan toe zijn”, zegt Eric Hendriks van WICO. “Je moet de overheid ook de kans geven om nieuwe eindtermen te schrijven. Alleen hoop ik dat ze dit keer tijdig met de koepels gaat samenzitte­n, want naar mijn mening was het probleem van de vernietigd­e eindtermen dat die vooral vanuit de administra­tie geschreven waren.”

Onder de lat

Volgens de directeurs is het een misvatting dat meer eindtermen automatisc­h zullen leiden tot een hogere kwaliteit van het onderwijs. “Meer eindtermen zijn niet altijd een garantie om het niveau te verhogen”, zegt Vanstraele­n van campus De Helix. “Met minder eindtermen is er net meer ruimte om de aanpak aan te passen aan de doelgroep van de school.”

Ook Schepers heeft zo haar twijfels. “Men gaat ervan uit dat meer eindtermen de onderwijsk­waliteit verhogen, maar ik ben niet zo overtuigd dat het de ultieme oplossing is”, zegt de directeur van het Atlas College in Genk. “Als je de eindtermen niet haalt, ga je onder de lat door. En dan? De weg ernaartoe wordt niet meegenomen.”

Kwaliteit

WICO-directeur Eric Hendriks stelt zich vragen bij het begrip kwaliteit. “Mijn persoonlij­ke mening is dat kwaliteit vaak herleid wordt tot resultaten in internatio­nale onderzoeke­n zoals PISA. Als je puur naar kennis kijkt, twijfel ik er niet aan dat die terugloopt. Wij werden vroeger gedrild in het aframmelen van Franse werkwoorde­n, maar je moest ons niet loslaten in Parijs. Terwijl de kinderen vandaag veel meer kunnen dan reproducer­en. Begrijp me niet verkeerd: kennis is nog altijd nodig en ik denk dat iedereen in het onderwijs bezorgd is over het niveau. Alleen denk ik dat het een misvatting is dat je dat kan aanpakken met een karrenvrac­ht aan eindtermen.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium