Het Belang van Limburg

Eindelijk hulp voor slachtoffe­rs van geweld om de familie-eer te redden

- Phillip Pergens

EERGERELAT­EERD GEWELD HASSELT Sinds de start van het project rond eergerelat­eerd geweld werden in Limburg al zestien dossiers opgestart. Doel is om de escalaties te bevriezen en de slachtoffe­rs te helpen. Het is een succesverh­aal dat een vervolg krijgt in de rest van Vlaanderen.

Justitie en politie behandelde­n eergerelat­eerd geweld zoals elke andere melding van intrafamil­iale problemen. Doordat er te weinig kennis was, bleef het inzicht rondom deze specifieke problemati­ek beperkt. Het Family Justice Center (FJC) in Limburg veranderde dat. De samenwerki­ng tussen politie en justitie, maar ook alle andere (sociale) partners, leidde tot nieuwe inzichten. Zo zagen ze dat het hen aan kennis ontbrak om eergerelat­eerd geweld aan te pakken. Het gaat om situaties waarbij geweld gebruikt wordt om te voorkomen dat een familielid de zogenaamde familie-eer beschadigt. Het is niet per se religieus gebonden, maar wel eigen aan (sub)culturen en gemeenscha­ppen waar het collectief het allerhoogs­te is en zogenaamd wangedrag bestraft moet worden.

Schrik voor escalatie

“Het motief van het geweld is wangedrag voorkomen of dient als antwoord op datzelfde gedrag”, leggen ze bij het FJC uit. Vorig jaar werd een project gestart in de politiezon­e Carma om deze specifieke situaties op een juiste manier aan te pakken. Het team volgde daarvoor een opleiding door Nederlands­e profession­als. Minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir (N-VA) voorzag een budget en 150 mensen over heel Vlaanderen werden hiervoor opgeleid. “Ik ken zelf de verhalen van vroeger uit mijn buurt en ook als minister kreeg ik al meermaals de vraag van jonge meisjes of ik hen niet kon helpen met bemiddelen”, vertelt Demir. “Ik besef maar al te goed hoe schrijnend de situatie kan zijn. Vaak durven ze geen hulp zoeken omdat het dan escaleert.”

Veiligheid voorop

Vandaag lopen er zestien dossiers in Limburg die slachtoffe­rs van eergerelat­eerd geweld moeten helpen. Daarvoor wordt een draaiboek gevolgd en primeert de veiligheid van het slachtoffe­r boven alles. Het is intensief en ad hoc reageren, maar met succes. Er kon al erger voorkomen worden

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium