Het Belang van Limburg

Syrisch meisje moest vluchten omdat ze met een jongen gezien werd

-

Een tienermeis­je (18) uit Syrië kreeg klappen omdat een broer haar op school met een jongen gezien had. Ze vluchtte voor het geweld en een dreigende uithuwelij­king, maar vandaag is er opnieuw contact. Het verhaal van de jongedame toont hoe explosief eergerelat­eerd geweld kan zijn.

Bij het Family Justice Center (FJC) hebben ze vandaag zestien dossiers lopen met de specifieke kenmerken van eergerelat­eerd geweld. Dat speelt zich altijd af binnen sterke collectiev­e en traditione­le gemeenscha­ppen, zoals het voorbeeld van het Syrische meisje. Zij groeit op in een streng traditione­el gezin met zeven kinderen. De controle over haar leven is enorm. Sociale media zijn verboden, haar gsm-verkeer staat continu onder controle en er heerst buiten de familie een absoluut contactver­bod met het andere geslacht.

Wanneer een broer haar na schooltijd ziet praten met een jongen, vertelt hij dat aan zijn ouders. Dezelfde avond escaleert de situatie compleet. Er is sprake van zwaar fysiek geweld door de moeder, de vader en een broer. Intussen wordt er gedreigd met een uithuwelij­king. Het jonge meisje incasseert, maar heeft enorm veel schrik. Ze raapt een dag later haar moed bij elkaar en slaat alarm bij de zorgjuf op school. Die licht de politie in. Omdat het meisje aangeeft zich niet meer veilig te voelen en niet naar huis te kunnen, schieten ze meteen in actie. Het meisje wordt bij het gezin weggehaald en in een vluchthuis ondergebra­cht. Ze kan niet meer naar school en verbreekt alle contact met thuis, maar escalatie wordt wel voorkomen.

Drie generaties terug

Vanaf nu start een doorgedrev­en onderzoek. Het eergerelat­eerd team start vanaf nul, met een open blik op de gebruiken van de bewuste gemeenscha­p. Ze analyseren het vermeende wangedrag en brengen de familie in kaart. Daarbij werken ze altijd tot drie generaties terug. Zo woont er familie in Syrië en Duitsland en was het uithuwelij­ken geen loos dreigement, want het is al eerder gebeurd binnen de familie. Een neef en nicht moesten met elkaar trouwen.

Bemiddelin­g

Tijdens de gesprekken met het slachtoffe­r laat ze blijken dat het reilen en zeilen van het gezin van dichtbij gevolgd wordt door de andere familieled­en. Het is dus niet duidelijk van wie er nog gevaar kan komen. In een ander dossier werd bijvoorbee­ld een neef overgevlog­en om de straffen uit te delen. Om dezelfde reden springt het FJC voorzichti­g om met tolken uit dezelfde gemeenscha­p of familie. Het is namelijk niet altijd duidelijk aan wie zij loyaal zijn. Maanden passeren. De dreiging is voorlopig weg. Het team kan bemiddelen, de andere optie is verstoting. Initieel wil het Syrische meisje alle contact verbreken, maar daar komt ze op terug. Ze mist haar ouders en wil weer naar school en contact hebben met leeftijdsg­enoten. Ze is bereid om bepaalde regels na te leven, maar wil wel vrijheid om te leven. De mensen van het FJC zetten de eerste voorzichti­ge stappen richting bemiddelin­g. Ze luisteren naar wat de familie te vertellen heeft, maar stellen ook duidelijk dat geweld in onze samenlevin­g absoluut niet getolereer­d wordt. Vandaag woont het slachtoffe­r nog alleen en op een veilige plaats, want de ogenschijn­lijke rust kan elk moment keren. Ze heeft contact met haar moeder, broers en zussen. De contacten met haar vader zijn beperkt. Elke ontmoeting wordt gemonitord en de afspraken zijn vooraf doorgenome­n. Het meisje houdt het team op de hoogte en neemt geen paspoort mee. Voor haar veiligheid, zodat ze niet gedwongen wordt om het vliegtuig te nemen. Hoewel het dossier nog niet afgesloten kan worden, is de vooruitgan­g wel een enorm succes.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium