Het Belang van Limburg

Zonnepanel­en en toebehoren quasi uitverkoch­t door explosieve verkoop in 2022

- Gunter Willekens

ENERGIE HASSELT In de eerste vier maanden van het jaar zijn er 50 procent meer zonnepanel­en gekocht dan een jaar eerder. Nogal wat spelers op de markt laten geen nieuwe bestelling­en meer toe, wegens uitverkoch­t.

Niet alleen het aantal zonnepanel­en, ook het aantal installati­es kende een forse stijging. In totaal kwamen er 12.849 zonnepanel­en bij, goed voor een totaal vermogen van 72,60 megawatt. De provincie Antwerpen loopt voorop met 3.177 installati­es. Limburg kende met 1.690 installati­es de kleinste groei in aantal, maar de grootste stijging qua vermogen (23,85 megawatt). Dat komt door de ingebruikn­ame van grote parken zoals bij Aperam. De producent van roestvrij staal neemt dit jaar in één klap 50.000 zonnepanel­en in gebruik. Volgens het Vlaams Energie- en Klimaatage­ntschap (VEKA) is de stijging van het aantal zonnepanel­en en installati­es in werkelijkh­eid nog groter. Omdat er wat tijd zit tussen de plaatsing en de registrati­e van zonnepanel­en, zal het cijfer de komende maanden nog in de hoogte bijgesteld worden. “Zo is de hoeveelhei­d zonnepanel­en die in 2021 geïnstalle­erd zijn opnieuw verhoogd van 295,47 megawatt naar 298,29 megawatt”, klinkt het bij iLumen, een ingenieurs­bedrijf gespeciali­seerd in duurzame energie uit Tessenderl­o. “Dat is weer een stukje dichter bij de doelstelli­ng van 300 megawatt die minister van Energie Zuhal Demir voor het afgelopen kalenderja­ar hanteerde.”

Nieuwe problemen

“In totaal beschikt Vlaanderen nu over 4.404,36 megawatt aan PVsystemen. Bijna 9% van de energie is nu afkomstig van hernieuwba­re energiebro­nnen. België bekleedt momenteel de vijfde plaats in de wereld wat betreft geïnstalle­erd vermogen aan zonnepanel­en per inwoner. In Europa moet ons land alleen Nederland en Duitsland voor zich dulden.”

De grote vraag stelt de sector wel voor nieuwe problemen. “De verkoop is enorm geboost. Ook al is de prijs intussen gestegen, toch blijft de vraag toenemen”, zegt Joris Broothaert­s van het Lummense installati­ebedrijf Verisol. “Installati­es verkopen is één zaak, ze leggen is nog een andere. Alle installate­urs kampen met een tekort aan arbeidskra­chten om de installati­es snel te leggen. Tot voor enkele jaren konden we de stijgende vraag opvangen door werknemers uit andere landen aan te trekken, maar dat lukt nu niet meer. Overal in Europa is er een grote vraag door de enorme stijging van de energiepri­jzen.”

“Alles is op”

Bovendien is er nog een ander tekort: dat aan materiaal. “Producente­n van zonnepanel­en en omvormers laten weten dat er geen nieuwe bestelling­en meer gedaan kunnen worden dit jaar”, aldus Broothaert­s. “Alles is op. We zullen alles wat besteld is nog wel kunnen leggen. Maar het wordt wringen op de markt. Grote installate­urs zoals Engie laten nu al geen nieuwe aanvragen meer toe.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium