Het Belang van Limburg

40 bedden minder deze zomer als ZOL niet snel jobstudent­en vindt

Het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) zoekt nog veertig extra jobstudent­en

-

In de zomermaand­en trekt het ZOL normaal gezien honderden jobstudent­en aan. Het merendeel stroopt de mouwen op in de schoonmaak, bij ondersteun­ende diensten en op de administra­tie. “Wij zoeken deze zomer 340 jobstudent­en voor dergelijke nietzorgfu­ncties”, zegt Guido Van Hamme, personeels­directeur van het ZOL. “Momenteel zijn daar nog twintig openstaand­e vacatures. Die plekken krijgen we dus vrij goed ingevuld.”

Maar het schoentje knelt bij de 150 vacatures voor jobstudent­en in zorgfuncti­es. “Daarvoor zoeken we verpleegku­ndigen in opleiding die in de zomervakan­tie een of meerdere weken in het ziekenhuis willen werken in de zorg”, zegt Van Hamme. “Het is dit jaar een stuk moeilijker dan voorgaande jaren om genoeg studenten met dat profiel te vinden. We hebben nog een 40-tal openstaand­e plaatsen voor deze zomer. De schaarste was nog nooit zo groot.”

Zomersluit­ing

Dat jobstudent­entekort kan serieuze gevolgen hebben: mogelijk moet het ZOL komende zomermaand­en meer bedden schrappen dan ze normaal doen in de vakantiepe­riode. “Elke zomer doen we aan beddenslui­ting”, zegt Van Hamme. “Die is aangepast aan de verminderd­e activiteit van de artsen, die ook met vakantie gaan. Bepaalde therapieën worden niet gedaan of uitgesteld in de zomer. Dan kan je je zomerplann­ing aanpassen en je personeel deftig verlof geven. Aangevuld met een goeie bestaffing van jobstudent­en geraken we dan normaal gezien de zomer door met een beperkter, maar juist aanbod voor patiënten. Maar voor het eerst staat nu bovenop die normale zomersluit­ing ook een plan in de steigers om nog extra bedden te sluiten. Bij een gewone zomersluit­ing gaan er al snel 80 à 90 bedden dicht. Door de schaarste dreigen we nu echter, over alle campussen samen, een 40-tal bedden extra te moeten sluiten.”

Limieten

“Je zou kunnen zeggen: we houden al die bedden toch open en doen het met het zorgperson­eel dat we hebben. Maar dan zijn we die mensen aan het uitputten en wordt het op langere termijn een nog groter probleem”, waarschuwt de personeels­directeur. “De situatie in de ziekenhuiz­en is zeker nog niet genormalis­eerd na covid. We bereiken de limieten van de flexibilit­eit van ons personeel. We hebben daar een goed beeld van via peilingen: de nasleep van de coronacris­is kleeft nog op heel wat medewerker­s. Een aantal mensen is voor langdurige tijd uit. Een aantal mensen stelt zich de vraag of de zorg nog het juiste beroep is voor hen. En er is een war for talent. Daardoor is onze uitstroom net iets groter dan de instroom vanuit opleidinge­n.” Pijnpunt is dat er te weinig studenten voor verpleegku­nde kiezen. “Dat heeft automatisc­h effect op het potentiële aantal studenten of afgestudee­rden die je kán aanwerven. Een groot probleem”, zegt Van Hamme. Het ZOL is trouwens lang niet de enige zorginstel­ling die worstelt met personeels­troubles.

Coronabesm­ettingen

En er sluimert nóg gevaar. “Sinds een week zien we dat de coronabesm­ettingen ook bij ons personeel weer opflakkere­n”, zegt Van Hamme. “Dat maakt ons dubbel ongerust. Koppel dat eens aan elkaar: uitgeput personeel, weinig alternatie­ven om op terug te vallen én de kans dat we met een opflakkeri­ng zitten. Dan ga je toch piekeren over de continuïte­it van de zorg. Het wordt misschien toch niet zo’n evidente zomer als we onszelf voorgehoud­en en toegewenst hadden.”

JUSTITIE

Personeels­directeur ZOL

STREAMINGD­IENSTEN

 ?? FOTO AN NELISSEN ?? In de zomer houdt het ZOL 80 à 90 bedden minder ter beschikkin­g. Als er niet genoeg jobstudent­en in de zorg te vinden zijn, worden er nog 40 extra bedden geschrapt.
FOTO AN NELISSEN In de zomer houdt het ZOL 80 à 90 bedden minder ter beschikkin­g. Als er niet genoeg jobstudent­en in de zorg te vinden zijn, worden er nog 40 extra bedden geschrapt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium