Het Belang van Limburg

Verdedigin­g wil vrijspraak voor spilfiguur in megadrugsp­roces

- Geert Houben

PROCES HASSELT Het parket wil Kinrooiena­ar Thomas P. voor 15 jaar achter de tralies, maar zijn verdedigin­g vroeg gisteren in de Hasseltse correction­ele rechtbank de vrijspraak. “Nergens is onze cliënt lijfelijk gezien. Nergens is zijn DNA aangetroff­en, net zomin als grote hoeveelhed­en drugs.”

“Ik hoop een eerlijk proces te krijgen. Een eerlijk onderzoek heb ik niet gekregen omdat het allemaal om mij moest draaien. ‘Zeg maar dat het Thomas is. Dan is de weg naar buiten (uit de gevangenis, nvdr.) veel korter’”, zei de Kinrooise Nederlande­r gisteren. Net als zijn advocaten Johan Vangenecht­en en Tessa De Cuis verwijt hij de speurders een tunnelvisi­e te hanteren. “Hij is een jachttrofe­e voor het parket in Hasselt. De focus lag op hem. Ze waren in een tunnel aan het rijden en op het einde stond alleen maar Thomas P., maar al wat naast de tunnel lag, was niet interessan­t”, aldus Vangenecht­en.

Het parket ziet de autohandel­aar als de leider van een criminele organisati­e met 35 leden. Hij zou het brein zijn achter grootschal­ige drugsdumpi­ngen in Genk, Hasselt, Zonhoven en HamontAche­l. De veertiger zou labo’s in Zonhoven en Sittard aangestuur­d hebben, net zoals een zevental cannabispl­antages. Naast de 15 jaar cel hangt hem 180.000 euro boete en de verbeurdve­rklaring van een vermogensv­oordeel van twee miljoen euro boven het hoofd. De man heeft zich altijd beroepen op zijn zwijgrecht.

Verklaring­en in twijfel

De verdedigin­g legde er de nadruk op dat er geen sprake is van objectieve bewijzen, maar enkel van verklaring­en. “Men heeft geen observatie­s, camerabeel­den, telefoonta­ps, DNA… Net zomin als grote hoeveelhed­en drugs of de aanmaaksto­ffen. Op de plekken waar iets gevonden werd was hij nooit lijfelijk aanwezig. En waar zijn de objectieve bewijzen dat Thomas P. betrokken is bij de cannabispl­antages? Het enige wat er is, zijn belastende en twijfelach­tige verklaring­en door personen die op het proces niet in persoon aanwezig zijn. Door praters die zelf al veroordeel­d zijn voor onder meer oplichting. Die verklaring­en nemen we best met een hele hoop zout.”

Gekraakte berichten

Wat de speurders wel hebben, zijn berichten van gekraakte telefoons. Daarin lezen ze onder meer mee hoe Thomas P. naar zijn dochter stuurt dat hij de baas is. Die berichten wil de verdedigin­g uit het dossier. “Een groot juridisch probleem.” Vangenecht­en en De Cuis schermen met argumenten dat verschille­nde instanties hun boekje te buiten zijn gegaan. En vernoemen ze “een inmenging van de politie die we niet kunnen controlere­n”. De Cuis ging nog meer de procedurel­e toer op door te stellen dat het dossier vaag is: “Er zijn geen hoeveelhed­en vermeld. Waar en wanneer heeft alles zich afgespeeld? Dan wordt het moeilijk om een verweer te voeren.” Ze vroeg de onontvanke­lijkheid van de strafvorde­ring of om de geëiste 15 jaar cel te schrappen. Het enige van de lange rij aantijging­en die ze niet ontkenden, was het verboden wapenbezit nadat bij Thomas P. een pistool werd aangetroff­en. Vrijdag is de laatste procesdag in de drugszaak Bruindump gepland.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium