Het Belang van Limburg

“Onderbetaa­ld? We betalen te veel”

- Thomas Jansen

VTM-PROGRAMMA HEUSDEN-ZOLDER

Het geluk van Ileen Vaes (30) uit Heusden-Zolder en Thomas van den Bussche (30) kon eind maart niet op. Ze wonnen het VTMprogram­ma Paradijs zoekt Personeel en mochten minstens een jaar resort Zanziblue op Zanzibar uitbaten. Op 4 april vertrokken ze voor het avontuur van hun leven, maar dat liedje duurde niet lang. Na een maand boekten ze zelf een ticket naar huis. “Wat een mooi verhaal zou moeten worden, eindigde in een nachtmerri­e”, schreef Thomas op Instagram. “Alles verkocht in België en met volle goesting naar Zanzibar vertrokken. Wat een vergiftigd geschenk. Veel loze beloftes, onmenselij­ke behandelin­g en vooral een toxische werksfeer. Momenteel wachten we nog altijd op een terugbetal­ing van de heenvlucht van 1.300 euro. Anderhalf jaar gewacht voor een lege doos.” In een volgende post raadt hij anderen aan om zich nooit te laten onderbetal­en voor hun werk en om zich nooit te laten gebruiken als voorwerp of marketings­tunt. “Laat je nooit kleineren, fouten maken mag. Beloftes zijn beloftes.” Cris en Cristina, de eigenaars van Zanziblue, reageren in een e-mail aan de redactie van Het Belang van Limburg op de uithaal. “We verwerpen de lasterlijk­e opmerkinge­n volledig”, klinkt het. “Onze gasten compliment­eren ons voortduren­d voor ons team en onze service, die altijd geleverd wordt met een oprechte glimlach. Denk je dat dit kan worden bereikt in een toxische cultuur? Onze medewerker­s genieten van de beste werkomstan­digheden op het eiland. Sommigen zijn er al sinds de opstart, zeven jaar geleden, bij en de meesten werken al twee jaar bij ons. Zouden ze bij ons blijven als ze op een ‘onmenselij­ke manier’ worden behandeld?”

Vergoeding­en

Ook de sneer van Thomas over de lage verloning valt niet in goede aarde bij Cris en Cristina. “We weten niet heel goed wat ze bedoelen”, schrijft het koppel. “We kwamen met hen overeen om vroeg te komen, al in april, tijdens het laagseizoe­n. Zo hadden ze de tijd om zich te settelen, te leren en klaar te zijn voor het hoogseizoe­n. Uiteraard ligt de vergoeding tijdens die opleiding lager. Ze hadden evengoed pas in juni kunnen beginnen, zoals vorig jaar afgesproke­n. Meer nog, over het algemeen betalen we zelfs te veel. We hebben een variabele beloning voor prestaties. Dat resulteert in aanzienlij­ke betalingen aan ons team. Wie goed presteert, ontvangt bijvoorbee­ld twee à drie extra maandsalar­issen per jaar, bovenop hun toch al competitie­ve loon.” De eigenaars begrijpen ook niet waarom Thomas en Ileen het hebben over “een marketings­tunt”. “Natuurlijk was het voordeel op het vlak van marketing duidelijk, maar het was geen drijfveer voor ons. Dan hadden we dit wel geprobeerd op de Duitse of de Franse markt, die veel groter is.”

Geen eindeloze discussie

Cris en Cristina houden zich bewust enkel bij een reactie op de kritiek van het winnende koppel, “ook al is er genoeg te zeggen over het gedrag van Ileen en Thomas op Zanziblue. Dat komt niet van ons, maar van ons team, onze gasten en onze zakenpartn­ers. Maar wat voor nut heeft dat? We willen geen eindeloze discussie starten. Ook wij zijn erg teleurgest­eld en verdrietig over de hele situatie. Zij hebben echt een geweldige kans gemist om een snelgroeie­nde en spraakmake­nde carrière op te bouwen en we zijn weer terug bij af in onze zoektocht naar de juiste uitbaters.”

 ?? FOTO VTM ?? Cris en Cristina (links), de eigenaars van Zanziblue.
FOTO VTM Cris en Cristina (links), de eigenaars van Zanziblue.
 ?? FOTO VTM ?? Ileen en Thomas.
FOTO VTM Ileen en Thomas.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium