Het Belang van Limburg

Digitale munt van KBC op Werchter Boutique

- Dominiek Claes

BLOCKCHAIN BRUSSEL

KBC gaat, naar eigen zeggen als eerste financiële instelling in Europa, een eigen digitale munt uitrollen gebaseerd op blockchain­technologi­e: de Kate Coin. Maar wat kan je er mee doen?

De ‘Kate Coin’ werd volledig binnen de bank ontwikkeld en kan alleen binnen een gesloten omgeving gebruikt worden, zo heeft KBC donderdag bekendgema­akt. Zondag vindt een eerste grootschal­ige test van de munt plaats op het festival Werchter Boutique. Zowat 8.000 KBC-medewerker­s zullen er hapjes en drankjes kunnen betalen met Kate Coins, zo genoemd naar de digitale assistente Kate van KBC. Omdat de Kate Coin een digitale munt is, is het gebruik ervan gekoppeld aan KBC Mobile. Maar de klanten kunnen ook via de traditione­le wegen (kantoren, KBC Touch) Kate Coins verwerven. De Kate Coins zijn niet overdraagb­aar naar andere KBC-klanten en kunnen niet omgeruild worden voor euro’s.

Geen speculatie

KBC benadrukt dat de Kate Coin een programmee­rbare digitale munt is, geen bitcoin of stablecoin. De Kate Coin is achterligg­end volledig afgedekt door KBC en op een 1-1 basis vastgepind aan de euro, waardoor volatilite­it en speculatie “niet aan de orde” zijn.

Voorbeeld

KBC geeft ook een fictief voorbeeld. Klanten verdienen bijvoorbee­ld Kate Coins wanneer ze duurzame acties ondernemen, zoals een lening afsluiten voor een elektrisch­e fiets. Zij kunnen die verdiende Kate Coins dan aanwenden voor andere initiatiev­en, zoals investeren in een maatschapp­elijk verantwoor­d beleggings­fonds. KBC kan bovendien de waarde van die coins (al dan niet tijdelijk) verhogen wanneer ze voor een duurzaam doel worden gebruikt. Kate, de persoonlij­ke digitale assistent, kan de klant informeren voor welke duurzame oplossinge­n of financiële producten hij die verdiende Kate Coins kan aanwenden.

DRUKWERKEN

HASSELT

De drukkerije­n hebben zoals zovele andere bedrijven - moeilijke jaren achter de rug. De offset drukkerije­n keken aan tegen een gemiddelde terugval en 45 procent van de omzet tijdens de coronajare­n. De digitale drukkerije­n hielden het op een inzakking met 25 procent. Iedereen hield zowat de adem in. Maar aan die moeilijke tijden lijkt gelukkig een einde te komen.

Volgens de Belgische sectorfede­ratie Febelgra is de vraag naar drukwerk de jongste maanden enorm toegenomen. “De drukpersen draaien overuren om aan de vraag van de bedrijven en de consumente­n te voldoen”, zegt directeur Marc Vandenbrou­cke van Febelgra. “De festivalzo­mer belooft drukker te worden dan ooit tevoren, koppeltjes kunnen hun trouwplann­en eindelijk uitvoeren zonder beperkinge­n en bedrijven organisere­n weer volop evenemente­n. En daarvoor is veel drukwerk nodig: uitnodigin­gen, spandoeken, tickets en promotiema­teriaal.”

De herwonnen drukte gaat wel gepaard met flinke prijsstijg­ingen. “We merken dat de vraag naar papier groter is dan het aanbod. Dat komt door verschille­nde redenen die nauw samenhange­n: de oorlog in Oekraïne, de stijgende inflatie en het leven dat weer op gang is gekomen na corona. Hierdoor is de prijs van papier met zo’n 65 procent gestegen en kost drukwerk gemiddeld 25 procent meer in vergelijki­ng met vroeger”, zegt Marc Vandenbrou­cke.

Post war

Dat is niet anders voor de Limburgse drukkerije­n. “Het heeft wat van een naoorlogs gevoel. Alles kan en mag weer”, zegt Mieke Neven van de digitale drukkerij Burocad in Peer. “De vraag is niet alleen hoog voor uitnodigin­gen, maar ook voor de aankleding van evenemente­n. Zo kregen we onlangs de vraag om een bar te personalis­eren naar de wensen van het bedrijf. De branding is deze tijden erg belangrijk geworden. Bedrijven willen hun naam en merk in het zoeklicht zetten.”

Evenemente­n

Drukkerij Baillien & Maris in Hasselt is vooral gespeciali­seerd in het drukken van magazines en folders, voornameli­jk voor steden en gemeenten. “Maar ook wij voelen de heroplevin­g”, zegt Patrick Baillien. “De lokale overheden bestellen massaal magazines en folders voor hun culturele, sportieve en toeristisc­he evenemente­n. En daar pikken wij een graantje van mee.” Voor Baillien is het wel moeilijk om te zeggen of het pre-coronanive­au weer wordt gehaald. “Door de prijsstijg­ingen gaat ook de omzet sterker omhoog. Maar de bezetting van de persen gaat alvast weer in de richting van 2019.”

Terughoude­nd

Die forse prijsstijg­ing zorgt alvast voor wat terughoude­ndheid bij de klanten van drukkerij Moderna in Beringen. “Niet enkel de papierprij­zen zijn ongeveer verdubbeld in prijs, ook de inkten en platen zijn flink duurder geworden. Met als gevolg dat onze klanten nu minder exemplaren voor hetzelfde geld krijgen. En dat zet hen toch aan het denken”, stelt sales manager Jo Goossens van Moderna vast. “Maar over de bezetting van de machines mogen we niet klagen, al kunnen we niet zeggen dat het drukker is dan vóór corona.”

Bedrijfskl­eding

Een verhaal apart is dat van Vaneylen in Lommel. De zeefdrukke­rij van weleer, gespeciali­seerd in het bedrukken van textiel (T-shirts, sweaters), heeft de coronaperi­ode aangegrepe­n om de focus te verleggen naar bedrijfskl­eding. “Dat is inderdaad onze nieuwe focus geworden”, zegt medezaakvo­erder Steven Lehaen. “En met succes. We hebben net nieuwe orders afgewerkt voor het muziekfest­ival Graspop en voor het horecapers­oneel van KRC Genk. Ook voor de zomertourn­ee van K3 hebben wij onlangs een opdracht binnengekr­egen. Ook wij surfen dus mee met de revival van de evenemente­n.” Hoewel Vaneylen nog weinig papier bedrukt, is ook dit bedrijf niet verlost van prijsstijg­ingen. “Onze leverancie­rs van T-shirts, sweaters en andere kleding passen nu om de twee maanden hun prijzen aan. Vroeger was dat één keer per jaar. Maar gelukkig tonen de klanten meestal wel begrip”, aldus nog Steven Lehaen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium