Het Belang van Limburg

“Dit is de Tour niet, maar het ziet er goed uit”

-

De tweede etappe in de Baloise Belgium Tour gaat de boeken in als geschieden­isloos. Drie landgenote­n en evenveel noorderbur­en trokken eropuit voor een zomers dagje koers. Met nog 15 kilometer voor de boeg werden de vluchters ingerekend waarna het wachten was op de onvermijde­lijke massasprin­t. In de laatste kilometer kreeg het peloton nog enkele linke bochten te verwerken wat voor chaos zorgde binnen de geledingen van Quick-Step Alpha Vinyl en Lotto Soudal. Zowel Jakobsen als De Lie raakten het wiel van hun sprintlood­s kwijt.

Als klap op de vuurpijl moest de Nederlande­r de sprint aanvatten op een lekke band.

Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) zag het graag gebeuren. De Vlam van Ham deed zijn bijnaam alle eer aan en schudde op de zeedijk een verschroei­ende sprint uit zijn kuiten. Met overmacht trok hij de ritzege naar zich toe. Danny van Poppel (Bora-hansgrohe) en Mads Pedersen (Trek-Segafredo) konden alleen maar vol bewonderin­g toekijken. Achteraf was Philipsen uiteraard in zijn nopjes met zijn vierde zege van het seizoen. De eerste na zijn hoogtestag­e in het Franse skidorp La Plagne, waar hij twee weken lang de basis legde voor de komende Tour.

“Het is altijd leuk om meteen de eerste echte massasprin­t te winnen”, startte hij zijn relaas. “Wat dit zegt voor de Tour? Dat het er goed uitziet, maar dit is de Tour niet. Ik hoor dat Jakobsen lek stond en aast op revanche. Tja, dat was jammer voor hem. Misschien kan ik hem enkel kloppen als hij een lekke band heeft (lacht). Soit, we zullen zondag zien. In Beringen wacht ons een nieuwe sprint waar we ons opnieuw moeten bewijzen. We zullen elkaar de komende tijd nog veel tegenkomen.”

Mathieu in de trein?

Ondanks de zege verliep de leadout niet volgens plan. “Het was hectisch en dat had ik niet verwacht”, verrast Philipsen. “Als je weer in competitie komt, moet je snel de klik in je hoofd maken dat het echt vechten is voor je positie. Onderweg was ik de ploegmaats al een paar keer kwijtgespe­eld. Ik had al een halve sprint gereden om in goede positie de eigenlijke sprint te kunnen aangaan. Dat het dan toch lukt, zorgt voor een boost. Je moet je altijd kunnen aanpassen aan de omstandigh­eden. De timing zat goed, al kwam ik totaal à bloc over de meet. In de Tour zou het tof zijn indien Mathieu (van der Poel, nvdr.) als lead-out zou willen fungeren. Maar met Krieger, Edward (Planckaert, nvdr.) en Guillaume (Van Keirsbulck, nvdr.) ben ik ook blij. Ik heb er vertrouwen in om met gaan.”

Corona

hen

naar

de

Tour

te

In de Ronde van Zwitserlan­d trok de volledige ploeg van Jumbo-Visma zich terug nadat er vier coronabesm­ettingen werden vastgestel­d. Het virus blijft met andere woorden meefietsen in het peloton. Vreest Philipsen een besmetting op een cruciaal moment in het seizoen?

“Het zou natuurlijk doodzonde zijn moest je de Tour missen door een besmetting. Hopelijk blijven we ervan gespaard. Als het virus - zoals nu - weer begint op te steken, is er altijd een kans dat je het oploopt. Maar ik ga mij er niet te

 ?? ??
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium