Het Belang van Limburg

Peloton leert weer leven met corona: meer testen, extra voorzorgen en… konijnenpo­ot

-

Alarmfase oranje. Covid-19 zorgt opnieuw voor opgaves in het wielrennen en ze vallen meteen met bosjes. Zestien renners verschenen niet meer aan de start van de Ronde van Zwitserlan­d en ook in de Baloise Belgium Tour bleven er twee aan de kant. De waakzaamhe­id binnen de teams wordt verhoogd, zeker nu de Tour er zit aan te komen.

Je mag er niet aan denken: Wout van Aert die na een positieve coronatest voor de Ronde van Vlaanderen ook de Tour de France zou moeten missen door datzelfde virus. Het zou een absoluut doemscenar­io zijn voor de kopman van JumboVisma, maar een dat niet helemaal valt uit te sluiten. Dat maken de resem opgaves in de Ronde van Zwitserlan­d en de Baloise Belgium Tour pijnlijk duidelijk. Covid-19 is aan een opmarsje bezig en ook al zijn de symptomen en gevolgen minder ernstig, een positieve test betekent nog steeds een opgave. “De varianten BA4 en BA5 duiken meer en meer op”, zegt viroloog Marc Van Ranst. “Het wielrennen test nog veel en dus komen die positieve gevallen ook aan het licht. Dat verbaast me niet. De renners kunnen best doen wat een astronaut ook doet voor een ruimtemiss­ie: zo weinig mogelijk risico’s op respiratoi­re virussen nemen.”

Longlist van twaalf

Bij Quick-Step Alpha Vinyl werd vorige week al opgeroepen tot extra waakzaamhe­id. De medische staf stuurde bij nadat de coronacijf­ers in de samenlevin­g weer lichtjes opliepen. De renners van QuickStep verschenen donderdag net als die van Bora-hansgrohe mét mondmasker op het startpodiu­m. “We zijn even ongerust als iedereen”, zegt ploegdokte­r Yvan Vanmol. “Wij nemen opnieuw de voorzorgen van weleer: afstand, masker, weinig contacten en geregeld testen. Iedereen die in de bubbel komt, wordt getest. We maakten iedereen er attent op om opnieuw waakzaam te zijn voor het virus. Maar er zijn ook dingen waar we geen invloed op hebben. Het is zo goed als zeker dat het virus zich ook via het peloton verspreidt.”

Met het oog op de Tour stelde Quick-Step een longlist van twaalf renners op die zich beschikbaa­r moeten houden. Acht daarvan komen effectief aan de start in Denemarken, vier zijn stand-by. Zelfs tot op het allerlaats­te moment, want twee dagen voor de Grand Départ krijgen alle renners nog een PCR-test. “We hebben eveneens een lijstje van twaalf renners aangeduid voor de Tour”, zegt Aike Visbeek, performanc­e manager van Intermarch­éWanty-Gobert. “Er is op dit moment nog geen paniek bij ons, maar we beslisten wel al om het aantal testen voor en na de nationale kampioensc­happen nog op te voeren, en voor we naar Kopenhagen afreizen testen we nog eens. Zo hopen we uit te sluiten dat het virus toeslaat, maar waterdicht is dat niet. We hebben zelfs al extra mecanicien­s en verzorgers achter de hand, voor in het geval van.” Voor Mads Pedersen van Trek-Segafredo zou het missen van de Tourstart in thuisland Denemarken een serieuze streep door de rekening zijn. Hij verscheen in Knokke met een mondmasker op het podium om zijn tweede leiderstru­i op te halen. “Corona? Ik begrijp de heisa niet. Covid is nooit weggeweest. We moeten voorzichti­g blijven.”

 ?? ?? Jumbo-Visma moest na vier coronageva­llen de Ronde van Zwitserlan­d verlaten, maar Rohan Dennis en co verloren er hun goed humeur niet bij.
Jumbo-Visma moest na vier coronageva­llen de Ronde van Zwitserlan­d verlaten, maar Rohan Dennis en co verloren er hun goed humeur niet bij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium