Het Belang van Limburg

Werd ik zelfs mottig”

-

groep een moordend tempo opgelegd en nu dus opnieuw. Tot wanhoop van Evenepoel. “Ik kon een hard tempo aan, maar ze begonnen telkens volle bak aan die kaskes. En al die klimmetjes waren zo kort, steil en explosief. Dat had ik vandaag niet in de benen.”

De conclusie? Eén ding staat buiten kijf: het grote plan waarmee Evenepoel aan deze Ronde van Zwitserlan­d was begonnen, ligt aan diggelen. Energie sparen in de eerst vijf ritten, geen tijd verliezen in het hooggeberg­te en toeslaan in de slottijdri­t: die drie stappen moesten hem naar het podium loodsen. Maar al bij stap één is het fout gegaan. Deze rit kostte hem net héél veel energie, en dat dure tijdverlie­s is zelfs voor het hooggeberg­te al een feit. Maar vooral dringt de vaststelli­ng zich op dat Evenepoel ook na die memorabele demonstrat­ie in Luik-Bastenaken-Luik nog niet de constante wereldtopp­er is waarop zijn ploeg en wellicht ook hijzelf even hoopten. In het zware rondewerk heeft hij nog altijd stappen te zetten. Voor deze Ronde

van Zwitserlan­d hoopte hij zich te kunnen meten met renners die straks als favoriet naar de Tour gaan. Donderdag klonk het over Vlasov en Thomas even eerlijk als ontnuchter­end: “Je merkt dat de jongens die in de aanloop naar de Tour zitten in iets betere vorm zijn. Zij kunnen op alles vinniger reageren. Zelfs al had ik geen superslech­te benen, ze waren niet goed genoeg om de besten te volgen.”

Alweer cruciale test

Toch weigert Evenepoel de handdoek te gooien. Al helemaal niet in de strijd voor dagsucces. Terecht, zondag blijft hij topfavorie­t voor de tijdrit. Maar ook in een goed algemeen klassement blijft hij geloven. “Omdat er straks twee andere ritten aankomen”, verwees hij naar de etappes in het hooggeberg­te vandaag en morgen. Al rijst de vraag: als je op korte klimmetjes in de problemen komt, kan je dan wel standhoude­n als de weg straks zoveel langer oploopt naar hoogtes tot boven de 2.000 meter. Evenepoel gelooft van wel. “Misschien liggen die mij iets beter”, besloot hij. “Daar gaat het niet van traagsnel-traag-snel en wordt meer een constant tempo gereden. En verder hou ik die tijdrit in het achterhoof­d. Ik geef toe dat ik niet meer tijd mag verliezen als ik straks met een goed klassement uit Zwitserlan­d wil vertrekken, maar verloren is het nog niet. Ik zal blijven vechten.”

Realiteit of wishful thinking? Vanmiddag al ligt de streep boven op Moosalp, na 18 kilometer klimmen aan gemiddeld acht procent. Onderweg moet nog een reuzecol bedwongen worden. De Nufenenpas­s is 21,6 kilometer lang en stijgt gemiddeld vijf procent, weliswaar met onderweg enkele steilere passages. Je durft het bijna niet meer te schrijven, maar toch: alweer wacht Evenepoel een cruciale test.

RITWINNAAR VLASOV

UITSLAG 5DE RIT: 1. Aleksandr Vlasov (Rus/Borahansgr­ohe) 190,1 km in 4u30’28’’; 2. Neilson Powless (VSt) z.t.; 3. Jakob Fuglsang (Den); 4. Geraint Thomas (GBr); 5. Diego Ulissi (Ita) 5’’; 28. Remco Evenepoel 2’12”

STAND: 1. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora-hansgrohe); 2. Jakob Fuglsang (Zwi) 6’’; 3. Geraint Thomas (GBr) 7’’; 4. Andreas Kron (Den)14’’; 5. Stefan Küng (Zwi)16’’; 19. Remco Evenepoel 2’22”

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Een afgepeiger­de Remco Evenepoel zoekt na de rit in temperatur­en van meer dan dertig graden de verkoeling op.
FOTO GETTY IMAGES Een afgepeiger­de Remco Evenepoel zoekt na de rit in temperatur­en van meer dan dertig graden de verkoeling op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium