Het Belang van Limburg

UCLL onderzoekt hoe buurt kwetsbare bewoners kan ondersteun­en door lokale samenwerki­ng

Ingestuurd door Niels Aerden

-

Een helpende hand, een oogje in het zeil houden tijdens je vakantie en een alerte reactie van een bezorgde buur. Het zijn allemaal voorbeelde­n van hoe je elkaar als buren kan helpen. Hogeschool UCLL gaat vanuit het expertisec­entrum Health Innovation onderzoeke­n hoe de buurt samen met welzijnswe­rkers op een structurel­e manier kan zorgen dat kwetsbare bewoners de juiste ondersteun­ing krijgen.

Concreet gaan de onderzoeke­rs in elke buurt nadenken hoe buurtbewon­ers en profession­als de handen in elkaar kunnen slaan. Deelnemers kunnen bijvoorbee­ld komen uit de sociale sector, het onderwijs, de medische sector, het jeugdwerk en zelfs de huisvestin­gssector. Onderzoeke­r Sam Pless van UCLL’s expertisec­entrum Health Innovation is betrokken bij meerdere projecten rond zorgzame buurten. Zowel met internatio­nale middelen als met de steun van provincial­e overheden en lokale besturen, gaat hij met zijn collega’s aan de slag om samenwerki­ngen in buurten te optimalise­ren.

Sam: “Er moet meer doelbewust en proactief samengewer­kt worden rond zorg en welzijn. Nu zitten veel actoren nog te veel op hun eigen eilandje. De buurt biedt een ideale schaal om bruggen te slaan tussen die eilandjes rond concrete uitdaginge­n.”

Senioren

Brecht Jans is coördinato­r buurtgeric­hte zorg in Tongeren. “De wens van heel wat senioren om zo lang als mogelijk in hun vertrouwde omgeving te verblijven, is een belangrijk­e aanzet geweest tot het indienen van een projectaan­vraag. Dit nodigt uit tot het opzetten van vernieuwen­de buurtzorgn­etwerken waarmee dienstence­ntra hun werking verder afstemmen op hun buurtgeric­hte opdracht, ingegeven door het nieuwe woonzorgde­creet.”

In de Tongerse wijk Paspoel zijn al heel wat actoren aanwezig, wat deze wijk een ideale locatie maakt om samen met de bewoners aan de slag te gaan met deze veelbelove­nde vorm van buurtzorg. “Hiervoor kunnen we ook rekenen op de bijkomende inzet van een opbouwwerk­er/buurtregis­seur in Paspoel”, vult schepen Jos Schouterde­n aan. En de resultaten van het onderzoek? “We zien dat kleine experiment­jes een goede manier zijn om stapsgewij­s op zoek te gaan naar duurzame samenwerki­ngen. Het is belangrijk om te kijken naar welke krachten al aanwezig zijn in een buurt, te beginnen met de buurtbewon­ers zelf, en daarop verder te bouwen. Zo zien we op veel plaatsen mooie initiatiev­en ontstaan”, besluit Sam Pless.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium