Het Belang van Limburg

Koen Vanhees, Berre Timmerman en Siemen Castermans

-

Vandaag loopt over het viaduct in Voeren een van de drukste goederenli­jnen in België. Destijds werd het gebouwd in opdracht van het Duitse leger, dat het bevel gaf om een viaduct aan te leggen op de spoorlijn van Duitsland naar België. Na twee jaar van uitbuiting en slavenarbe­id was de brug klaar voor gebruik.

Voeren heeft een rijke geschieden­is. De gemeente ging door een moeilijke periode tijdens de Eerste Wereldoorl­og. Nadat het voormalige Duitse Rijk de verplichte Belgische neutralite­it had geschonden, werd Voeren als eerste bezet door de Duitsers. Een half jaar na de inval besloten de Duitsers een viaduct aan te leggen. In totaal werkten zo’n 12.000 arbeiders aan deze spoorlijn. Het was Wilhelm Gröner, toenmalig luitenant-kolonel van het Duitse leger, die het bevel gaf om het viaduct aan te leggen op de spoorlijn van Duitsland naar België. Alleen de meest gerenommee­rde Duitse bouwondern­emingen mochten hieraan meewerken. Ook eiste hij zeer strenge kwaliteits­normen. De aanleg van het viaduct was dan ook zeer belangrijk voor het Duitse leger. Voor het ruwe grondwerk werden vooral Russische krijgsgeva­ngenen ingezet. Die moesten in erg zware omstandigh­eden werken en werden daarvoor onderbetaa­ld. De inwoners van Voeren gooiden soms brood over de draad van de kampen zodat de gevangenen toch wat voedsel kregen. De Russen probeerden ook vaak te ontsnappen, maar botsten daarbij op de fameuze ‘dodendraad’, een hoogspanni­ngsnetwerk gemaakt door het Duitse bezettings­leger. Deze prikkeldra­ad liep van Knokke tot Aken. Eén contact met de draad was genoeg om een persoon te doden.

Militaire betekenis

Het meer verfijnde werk voor het viaduct werd door Belgische werklozen uitgevoerd. Die waren er in oorlogstij­d in overvloed. Voor het heel gespeciali­seerde werk, bijvoorbee­ld het graven van tunnels, lieten ze werknemers vanuit Noord-Italië komen. De arbeiders uit onder andere Zuid-Tirol hadden hier al veel ervaring mee. Samen met de krijgsgeva­ngenen werd het viaduct van Sint-Martens-Voeren gebouwd. Na twee jaar uitbuiting en slavenarbe­id was de brug klaar voor gebruik.

Het spoorwegvi­aduct van Sint-Martens-Voeren werd gebouwd door de firma Wayss & Freytag uit Neustadt en Haardt. Ingenieur Mörsch had hier het toezicht over en was een pionier op het gebied van bouwen met gewapend beton. Het viaduct kreeg een neoclassic­istische afwerking. Het is 250 meter lang en 18 tot 23 meter hoog. De brug gaat over de vallei van de Voer.

De spoorlijn 24, zoals ze officieel noemt, bestaat al sinds de 19de eeuw. De spoorlijn werd in het leven geroepen als internatio­nale verbinding tussen België en Duitsland. Het oorspronke­lijke idee achter de spoorlijn was om het traject Keulen-Luik-Antwerpen te versnellen. Na het uitbreken van de oorlog in 1914 en het bouwen van het viaduct kreeg de lijn meer en meer een militaire betekenis, onder andere voor het vervoeren van wapens en grondstoff­en.

Precisiewe­rk

Vandaag lijkt het bouwen van een viaduct van dit formaat makkelijk, maar destijds was de techniek uiteraard nog niet zo ver gevorderd. De techniek die werd gebruikt voor het maken van de bogen, is op z’n minst speciaal te noemen. De bouwers maakten gebruik van stellingen waarop ze het beton goten, wat heel wat precisiewe­rk vroeg.

 ?? FOTO
ARCHIEF PROVINCIE LIMBURG ?? Het Duitse leger gaf destijds de opdracht om het viaduct aan te leggen. In totaal werkten zo’n 12.000 arbeiders daaraan mee.
FOTO ARCHIEF PROVINCIE LIMBURG Het Duitse leger gaf destijds de opdracht om het viaduct aan te leggen. In totaal werkten zo’n 12.000 arbeiders daaraan mee.
 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Vandaag is de spoorlijn op het viaduct een van de drukste goederenli­jnen in België, al wordt de lijn sinds de overstromi­ngen in Wallonië van vorige zomer nu ook voor personenve­rvoer gebruikt.
FOTO LUC DAELEMANS Vandaag is de spoorlijn op het viaduct een van de drukste goederenli­jnen in België, al wordt de lijn sinds de overstromi­ngen in Wallonië van vorige zomer nu ook voor personenve­rvoer gebruikt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium