Het Belang van Limburg

“Wij zijn de perfecte combo”

-

“Mag ik even storen?”, vraagt een man vlak na het interview in het café van TC Oase in Nijlen, waar Huybrechts in het team van zijn schoonvade­r speelt. “Zou mijn dochter met jullie op de foto mogen?” De Belgische nummer 1 en 2 glunderen en poseren met een brede glimlach, alsof ze dit voor de eerste keer doen. Het typeert The DreamMaker en de man die hem onder zijn vleugels nam toen Van den Bergh, de nummer 9 van de wereld, zijn eerste stappen in de dartswerel­d zette.

Pak slaag

“Klopt, want ik ben opgegroeid met Dimi’s vader”, stelt Huybrechts. “Hij bracht mij altijd naar toernooien. Ik heb Dimitri zelfs weten geboren worden. Wat Chris voor mij deed, heb ik dan gedaan voor Dimitri. Met advies, zorgen dat hij een management had… We kennen elkaar dus heel goed. Al zal hij zich onze eerste ontmoeting niet meer herinneren, hij kon toen niets eens lopen.” “Kim was eigenlijk direct een topspeler, al van bij de jeugd. Daar moet je mee oppassen, zeiden de mensen. Ik stond als klein manneke in het publiek voor hem. In mijn eerste matchen tegen Kim heb ik een pak slaag gekregen, maar zo leer je het. Het is dus wel uniek dat wij samen op de World Cup gooien. We zien mekaar soms ook meer dan onze eigen familie. En dan zitten we niet eens meer bij hetzelfde management. Toen aten we samen, kaartten we en deelden we een kamer.”

Snapchat

Huybrechts rolt met zijn ogen. “Tot grote ergernis soms”, roept The Hurricane lachend. “Dimitri was toen nogal vaak met zijn gsm bezig, die stond nooit op stil. Als het wat later op de avond werd, wilde ik al eens zeggen van: Zet dat af. Maar dan was hij bang dat hij zijn wekker niet ging horen. Ik probeerde hem duidelijk te maken dat dat wel zo zou zijn, maar hij geloofde het niet. Dus dat was een hele avond ping, selfie, ping, nog een selfie. (Dat was toen de opkomst van Snapchat, komt Van den Bergh tussen). Als ik dan een film aan het zien was, begon hij ineens te schaterlac­hen met filmpjes van hem. (Ik ben inderdaad wel een giecheltri­en, lacht Van den Bergh). Dus ik heb dan op den duur maar mijn eigen kamer gevraagd.”

Voorbeeld

Ondanks hun ‘strubbelin­gen’ is het respect tussen beide heren gigantisch. Als ze tegen elkaar spelen, is het altijd vuurwerk. “Ik merk dat Dimitri tegen mij net iets meer zenuwen heeft dan tegen iemand anders”, grijnst Huybrechts. “Hij mist dan altijd ergens wel een kans.” Dancing Dimi beaamt. “Ja, Kim is nog altijd mijn voorbeeld. Ik wil evenaren wat hij heeft bereikt in zijn carrière.” En dat is wel wat, al weet niet iedereen dat. “Ik heb een beetje pech gehad”, zucht Huybrechts. “Twee keer de Premier League gespeeld, ook wel wat halve finales en finales gehaald... Maar dat was toen niet op tv. Nu wel en Dimitri doet het geweldig op tv-toernooien, dus het is logisch dat de jongere generatie vooral hem kent. In het begin was dat wel frustreren­d, omdat ik darts mee op de kaart heb gezet. Het was soms slikken, maar intussen kennen ze mij toch opnieuw.”

Stel: Huybrechts coacht Van den Bergh. Wat zou hij zijn poulain dan aanleren? “Om minder braaf te zijn als hij op het podium staat. Hij laat zich nog te veel doen. Daarin is Dimitri wel verbeterd, maar toch. En constanter worden. Zijn ups zijn fenomenaal, maar zijn downs zijn dan wel echt slecht. Dan verliest hij in de eerste ronde met een gemiddelde in de 80, dat verwacht je niet van hem.” En andersom? Van den Bergh zet zich recht… “Zich niet laten vangen door tegenstand­ers. Kijk naar zijn WK-wedstrijd tegen Gerwyn Price. Hij had hem, hè, en dan ineens gaat hij zich anders gedragen.”

Teamspeler­s

Op de World Cup moeten teams vooral in combinatie goed kunnen presteren. Er kunnen zelfs dubbelweds­trijden aan te pas komen (een beetje zoals de vroegere Davis Cup in het tennis), waarbij darters om de beurt gooien. Iets waar Team Belgium een van de betere in is. De voorbije jaren haalde ons land één keer de finale (2013) en vijf keer de halve finales (20152018 en 2020).

“Die dubbels doe ik héél graag”, aldus Huybrechts, die aan zijn elfde deelname toe is. “Ik ben er zelfs sterker in dan in enkelwedst­rijden. Ik ben altijd al een teamspeler geweest. We doen het helaas veel te weinig door de drukke kalender, en op de World Cup alleen bij een gelijke stand. Ik wil liever een format met enkel koppelmatc­hen, dan ga je wat zien. Nu zijn Engeland en Wales opnieuw de grote favorieten, zeker Wales. Die willen wraak voor hun verrassend­e verlies van vorig jaar, tegen Schotland. Jonny Clayton is super bezig en Gerwyn Price is iemand die zich optrekt aan het spelen voor zijn land.” Maar dat zijn de Belgen ook. “Dan krijgen we precies een tweede adem”, knikt Van den Bergh. “Wij zijn trots om ons land te mogen vertegenwo­ordigen.” “En wij kunnen van iedereen winnen. We schatten onze kansen hoog in, hopelijk zit het dit jaar ook eens mee”, gaat ‘Dancing Dimi’ verder. Vorig jaar stelden de Belgen zichzelf teleur door in de tweede ronde te verliezen van Oostenrijk. Het slechtste resultaat op de World Cup sinds de eerste editie in 2010. “Die streak van minstens de kwartfinal­es halen, moest ooit eindigen”, aldus Huybrechts. “Nu kijken we vooruit. Op zich zijn wij de perfecte combo. Ik ben een haantje, ik intimideer graag. En ik kan Dimitri aanjagen van: Komaan, wat meer peper erin. Hij is veel rustiger en trekt zich niks aan van zijn tegenstand­er. Soms zegt hij: Kim, even rustig blijven. We kunnen het, ook tegen de topteams. Het moet gewoon gebeuren.”

Eerste afspraak voor Team Belgium: vrijdagavo­nd, voor een clash met Japan. De finale is zondag, in de Eissportha­lle in Frankfurt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium