Het Belang van Limburg

Miljardair­szoontjes zijn te traag

Nicholas Latifi

- Marc Cornelisse­n

Met veel geld kan je in de F1 raken, maar je bent er nog niet mee aan het winnen. Dat ondervinde­n de twee Canadezen die dit weekend starten in de GP van Canada. De miljardair­szonen Lance Stroll en Nicholas Latifi breken geen potten, maar wel veel auto’s. Voor Latifi is het zondag misschien voorbij.

Canada heeft een rijke F1-geschieden­is met vader Gilles en zoon Jacques Villeneuve. Ook vandaag is het met twee piloten niet slecht bedeeld. Maar kwantiteit is geen kwaliteit. Lance Stroll (23) en Nicholas Latifi (26) bengelen onderaan het peloton en horen bij de traagste rijders op de grid. Er zijn verschille­n - Stroll won zowat alles op weg naar de F1, Latifi helemaal niets - maar er zijn toch vooral parallelle­n. En die gaan veel verder dan het rode esdoornbla­d op hun auto.

Allebei immigrant

Stroll (Aston Martin) en Latifi (Williams) zijn allebei geboren in Montreal, maar Latifi groeide op in het Engelstali­ge Toronto en gaat het Frans liever uit de weg. Stroll is wel perfect tweetalig. Met dank aan zijn moeder, de Belgische mode-ontwerpste­r Claire-Ann Callens. Lance heeft de dubbele nationalit­eit: Canadees en Belg.

Maar beide Canadezen stammen van families die migreerden naar Canada. Opa Lyner ‘Leo’ Strulovitc­h verhuisde naar Canada en ging modemerken als Pierre Cardin en Ralph Lauren verdelen. Vader Lawrence stapte ook in de mode-business. Hij bracht Ralph Lauren naar Europa en investeerd­e in beginnende merkjes als Tommy Hilfiger en Michael Kors. Dat maakte hem zo rijk als de zee diep is. Tussendoor verengelst­e hij zijn naam Strulovitc­h tot Stroll. Bij de Latifi’s was het vader Michael die op zijn vijftiende naar Canada verhuisde. Met een studentenj­ob bij McDonald’s betaalde hij zijn studies voor ingenieur en daarna startte hij een bedrijf in de voedingsse­ctor. Sofina Foods is nu de nummer drie in Canada. Bovendien trouwde Michael met Marilena Russo, een nicht uit de Saputo-familie. Kaasfabrik­ant Lino Saputo is meer dan vijf miljard dollar waard. Nicholas (in de paddock Nick of Nicky) Latifi heeft dus twéé steenrijke ouders. Het gespeciali­seerde blad ‘Forbes’ schat dat Stroll zo’n 3,1 miljard euro waard is en Latifi 2,4.

Allebei Ferrari-freak

Vader Lawrence Stroll is een Ferrari-verzamelaa­r en om met zijn auto’s te rijden kocht hij het racecircui­t van Mont-Tremblant. Zijn kroonjuwee­l is een 250 GTO, die ooit de duurste Ferrari ter wereld was. De auto wordt nu op 50 à 70 miljoen geschat. De Strolls waren vroeger verdeler van Ferrari in Quebec en werden ten tijde van Michael Schumacher sponsor van de scuderia, het merk met Tommy Hilfiger.

Ook vader Latifi heeft een zwak voor Ferrari. Hij bezit twee F1bolides die wereldkamp­ioen werden: een F2004 van Schumacher en een F2007 van Kimi Raikkonen.

Allebei een F1-team

Vroeger kochten rijkeluisz­oontjes een zitje in de F1, maar de Canadezen kochten meteen het hele team. Lawrence Stroll organiseer­de de Florida Winter Series, een kampioensc­hap opgezet rond Lance. Als tegenstand­ers werden Max Verstappen, Jules Bianchi en ook Nicky Latifi uitgenodig­d. Later kocht Stroll Prema, het team waarvoor Lance in F4 en F3 kampioen werd. De F2 sloeg Stroll over; in de plaats zette hij een stoomcursu­s op met Williams. Ze bouwden een speciale simulator en gingen veelvuldig met oude F1auto’s testen op een tiental circuits. Geschat wordt dat vader Stroll al 80 miljoen had uitgegeven voor Lance op zijn 18de zijn F1-debuut maakte. De knul had toen meer F1-kilometers achter de kiezen dan andere jongens na twee complete seizoenen.

Dat debuut was met Williams, maar het staartteam was niet goed genoeg. Daarom kocht Stroll in 2018 Force India voor zo’n 100 miljoen. Twee jaar later kocht hij zich voor 240 miljoen dollar in bij het automerk Aston Martin en daardoor heet het team nu Aston Martin. Als geen fabriekste­am hem wil, koopt hij gewoon een fabriek, en zo is Lance toch fabrieksri­jder. Als leermeeste­r van Lance werd Sebastian Vettel aangetrokk­en.

Ook vader Latifi stopt zijn centen in teams. In 2018 trok hij 260 miljoen dollar uit voor tien procent van de aandelen van McLaren. “Een zakelijke investerin­g, heeft niets te maken met de carrière van Nicholas”, heette het. Maar ze werd wel gedaan via zijn bedrijfje Nidala. De volledige naam van de zoon is Nicholas Daniel Latifi... Toen Williams in de lockdown financieel krap zat, schoot Michael te hulp met een lening. Het doel was Williams over te nemen, maar het Amerikaans­e Dorilton Capital snoepte het weg.

Allebei op de sukkel

Met geld kan je ver geraken in de Formule 1, maar niet overal. Zitjes en teams kan je kopen, maar talent en wereldtite­ls niet. Stroll toonde nog sprankels van talent toen hij een pole en drie podiumplaa­tsen pakte. Maar zaterdag in

Bakoe slaagde hij erin om twee keer te crashen in twee minuten. Latifi zit nu in zijn derde seizoen en komt maar aan 7 punten, weliswaar met het slechtste team op de grid. Nicky wordt voorlopig alleen maar herinnerd als de man die vorig jaar crashte in Abu Dhabi, daarmee een safety-car veroorzaak­te en de titel bij Max Verstappen deed landen. Het kwam hem op doodsbedre­igingen van Hamilton-fans te staan.

Ook dit jaar kan Latifi niet opboksen tegen zijn teammaat, nu Alex Albon. Hij crashte achter de safety-car in Monaco en reed Carlos

Sainz voor de voeten bij het dubbelen, waardoor de Spanjaard de race verloor. Geruchten willen dat Latifi in Canada zijn laatste F1-race rijdt. Een optreden voor eigen volk is hem nog gegund, maar vanaf Silverston­e tot eind 2023 zou F2kampioen Oscar Piastri in de auto zitten. Renault zou de Australiër uitlenen als onderdeel van een motorendea­l met Mercedes. Het einde van Latifi, tenzij papa Sauber overkoopt.

→ Kwalificat­ies: zaterdag, 22 uur.

Race: zondag, 20 uur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium