Het Belang van Limburg

Twee jaar cel geëist voor mislukte overval met Screammask­er

-

Een 25-jarige Lommelaar hangt twee jaar cel boven het hoofd voor twee mislukte overvallen. Telkens sloeg hij in Lommel met een voor justitie onbekende kompaan toe. Ze verstopten hun gezicht achter het doodshoofd­masker uit de films Scream. De verdachte betwist de feiten.

Op 5 februari 2017 sloeg het duo een eerste keer toe. Rond 23.30 stormden ze café Torenhuis aan het Kerkplein binnen. Via de zijdeur verschafte­n de gemaskerde daders zich toegang. Onmiddelli­jk gingen ze richting toog waar ze een afschermin­g in plexiglas vernielden. De overvaller­s riepen om geld en bedreigden medewerker Steve Dilissen met een pistool. Maar die wist het pistool weg te duwen en merkte dat het om een speelgoedg­eweer ging. Dilissen incasseerd­e meerdere klappen en hield er een gescheurde borstspier aan over. Met de hulp van twee stamgasten wist hij de daders zonder buit buiten te werken. Bij de schermutse­ling verloor een verdachte zijn pet en een vlindermes.

DNA

Een dag later kreeg de Carrefour in de Kloosterst­raat in Lommel de twee overvaller­s met een Screammask­er over de vloer. Weer eisten ze zonder veel succes geld uit de kassa. Niet veel later vond de politie met de hulp van een speurhond de maskers, de BB-gun en een kniptang terug van de daders. De spullen waren tijdens de vlucht weggesmete­n. DNAonderzo­ek op het achtergela­ten materiaal bracht de speurders naar de twintiger. Hij bleek op een boogscheut te wonen van het warenhuis en het café. Zelf claimt de verdachte dat hij zijn kleren had uitgeleend, maar dat hij niet meer weet aan wie.

Homejackin­g

In oktober moet de man opnieuw in Hasselt verschijne­n. Deze keer voor een overval op een tankstatio­n, maar ook hier zou hij zijn kledij hebben uitgeleend. De procureur hecht geen geloof aan zijn verklaring en vordert twee jaar cel. De jongeman draagt momenteel een enkelband en is geen onbekende van Justitie. In Nederland maakte hij zich ook al schuldig aan een homejackin­g. Zijn advocate vroeg de vrijspraak. “Het onderzoek was ondermaats.” Ze hekelde onder meer het telefonieo­nderzoek en het teruggevon­den DNA. “Niet alleen dat van hem is teruggevon­den. Het gaat om een mengprofie­l. Ik stel me er vragen bij. Het DNA is niet voldoende om hem te linken aan de twee overvallen.” Over een maand velt de rechter het vonnis.

 ?? FOTO PARAMOUNT/COURTESY EVERETT COLLECTION ??
FOTO PARAMOUNT/COURTESY EVERETT COLLECTION

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium