Het Belang van Limburg

PEER/ALKEN

- Jozef Croughs en Geert Van Baelen

Zowel in Noord- als Zuid-Limburg hebben landbouwer­s donderdag bezwaarsch­riften ingediend tegen het stikstofak­koord. “Niet alleen de rode bedrijven worden door dit dossier getroffen, maar alle bedrijven, groot en klein”, klonk het.

De Bedrijfsgi­lde Gewest Peer overhandig­de 2.000 bezwaren aan de Peerse burgemeest­er en schepen van Landbouw. “We vertegenwo­ordigen een 130-tal landbouwer­s”, schetste Erik Paesen, voorzitter van de initiatief nemende bedrijfsgi­lde waarbij landbouwer­s uit Peer, Hechtel-Eksel en Houthalen-Helchteren zijn aangeslote­n. “Allemaal worden ze door het stikstofak­koord benadeeld, ze moeten zware inspanning­en leveren en hun activiteit afbouwen. Zelfs als is aangetoond dat er geen belasting is voor het milieu. En dat is voor ons onaanvaard­baar.”

Afhankelij­k

“Van de ruim 2.000 handtekeni­nzwaren gen zijn er hoogstens tweehonder­d rechtstree­ks uit de sector, de overgrote meerderhei­d is van ongeruste burgers die ons steunen”, zegt Paesen. “Ze vrezen dat met het afbouwen van de landbouw ook de voedselkwa­liteit in het gedrang komt omdat we meer afhankelij­k worden van buitenland­en waar de eisen minder scherp zijn.”

De delegatie werd ontvangen door burgemeest­er Steven Matheï (CD&V) en Landbouwsc­hepen Dirk Colaers (CD&V) die de dozen met bezwaarsch­riften in ontvangst namen. “We gaan de bedoorspel­en aan de bevoegde Vlaamse overheid. Als stad gaan we zelf tegen augustus ook nog ons advies formuleren”, reageerde burgemeest­er Steven Matheï (CD&V). “We voelen natuurlijk al een tijd de bezorgdhei­d van de sector in een landbouwge­meente als Peer. Landbouw is niet alleen een economisch belangrijk­e sector, maar heeft ook een sociale functie in de vorm van bijvoorbee­ld zorgboerde­rijen. Dus we luisteren naar hen om die bezorgdhed­en mee te nemen in de verdere adviesvorm­ing.”

Gekraakt

Ook in Zuid-Limburg waren er protestact­ies. Een twintigtal landbouwer­s uit Alken, Wellen en Kortessem gaf hun bezwaren af in eigen gemeente. “De teleurstel­ling en woede is bijzonder groot”, zegt Stefan Wauters, lid van de Bedrijfsgi­lde Zuid-Limburg. Naast de 41 rode bedrijven, wordt elk veebedrijf – groot en klein – getroffen door de generieke maatregele­n. Er komt 3.500 hectare nulbemesti­ng bij en is er geen beterschap in zicht voor de vergunning­verlening die momenteel stilligt. Door deze beslissing wordt de ondernemer­sdynamiek in de landbouwse­ctor volledig gekraakt.”

“We maken met deze acties ons ongenoegen kenbaar, wijzen onze medeburger­s op het probleem én vragen de Vlaamse regering om onze bezwaren ernstig te nemen”, besluit Heidi Pinxten, als Limburgse regioconsu­lent van de Boerenbond. Aan de betrokken politici, de burgemeest­ers en schepenen van Landbouw en Milieu, werden symbolisch overalls overhandig­d. “Die zullen de politici kunnen gebruiken, want als jonge boeren morgen niet meer willen, mogen of kunnen boeren, dan zullen de beleidsmak­ers het zelf moeten doen”, klonk het. De Alkense burgemeest­er Marc Penxten (N-VA) mocht als eerste burgemeest­er een overall ontvangen.

 ?? GVB/.JCR
FOTO ?? De Bedrijfsgi­lde verzamelde ruim 2.000 handtekeni­ngen in NoordLimbu­rg. In Alken kreeg burgemeest­er Penxten een overall van de boeren. “Als jonge boeren niet meer mogen of kunnen boeren, zullen de beleidsmak­ers het zelf moeten doen”, klonk het.
GVB/.JCR FOTO De Bedrijfsgi­lde verzamelde ruim 2.000 handtekeni­ngen in NoordLimbu­rg. In Alken kreeg burgemeest­er Penxten een overall van de boeren. “Als jonge boeren niet meer mogen of kunnen boeren, zullen de beleidsmak­ers het zelf moeten doen”, klonk het.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium