Het Belang van Limburg

Hasselt pakt onleesbare huisnummer­s aan

- Dirk Jacobs

VEILIGHEID HASSELT De stad Hasselt telt ongeveer 30.000 brievenbus­sen. “Daarvan is één op drie uitgerust met een huisnummer dat slecht leesbaar is of zelfs ontbreekt”, zegt burgemeest­er Steven Vandeput (N-VA). “Daarom doen we nu een campagne.”

100.000 euro trekt de stad uit voor de veiligheid van de Hasselaren. “Want daar gaat het vooral om”, benadrukt Vandeput. “Uiteraard is de aanwezighe­id van een huisnummer ook belangrijk voor de postbodes en pakjesbezo­rgers van de onlinebedr­ijven. Maar vooral voor de hulpdienst­en is het van het allergroot­ste belang dat er huisnummer­s zijn die goed leesbaar zijn, ook in het donker. Daarom starten we een campagne onder de noemer ‘Uw huisnummer of uw leven’, waarbij we aan elk gezin dat twijfelt of ze wel een goed nummer hebben hangen, een gratis reflectere­nd nummer aanbieden.”

“Een goed leesbaar huisnummer voldoet aan enkele kenmerken, zoals minstens 12 centimeter breed en 7 centimeter hoog zijn, waarbij de cijfers 50 millimeter hoog en eventuele letters 35 millimeter hoog moeten zijn. Er moet ook voldoende kleurversc­hil zijn, met bijvoorbee­ld zwarte tekens op een witte achtergron­d, en de bordjes moeten ofwel reflectere­nd of verlicht zijn en op een zichtbare plek hangen.” Hasselaren kunnen testen of hun huis over een correct nummer beschikt door er op een donker moment langs te rijden. Is hun nummer niet goed zichtbaar, dan kunnen ze een gratis reflectere­nd huisnummer bestellen. Dat wordt door de gemeenscha­pswachten afgeleverd. Indien nodig helpen ze ook het nummer bevestigen. “Niemand is verplicht om een nieuw nummer te bestellen, maar van wie er toch eentje bestelt, verwachten we wel dat het ook effectief opgehangen wordt.”

Wat riskeert iemand die een slecht leesbaar of geen nummer heeft hangen? “Dat kan gaan van een aanbevelin­g om er toch eentje te bestellen tot een GAS-boete van 350 euro.”

→ Een nieuw huisnummer bestellen, kan via

www.hasselt.be/nl/huisnummer­s

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Burgemeest­er Steven Vandeput geeft het goede voorbeeld.
FOTO SERGE MINTEN Burgemeest­er Steven Vandeput geeft het goede voorbeeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium