Het Belang van Limburg

“Ik liet speciaal parfum maken om aan papa te kunnen denken”

Maakte Riadh Bahri (33) zijn debuut als nieuwsleze­r in ‘Laat’ op Eén.

- Dennis Van Goethem

LAAT

ÉÉN

Hij zou pas eind juni, vlak voor de vakantie, de ploeg versterken. De bazen van de VRTnieuwsd­ienst zagen in reporter Riadh Bahri “een vaste waarde en vertrouwd gezicht” - de geknipte man om de presentati­e van het late Journaal mee te delen tijdens de zomermaand­en. Maar woensdagav­ond stond hij er al. Onverwacht, ook voor hemzelf. Terwijl hij achter de schermen nog volop getraind wordt om achter de Journaal-desk te kruipen, moest Bahri invallen in het ‘lossere’ Laat. Inclusief babbels met gasten en de obligate spreekbeur­t voor het touchscree­n.

“Wat een dag”, zegt Bahri. “Het was niet het format waarvoor ik opleiding volg, en niet het moment waarop het zou gebeuren. Maar ik ben gesprongen. Die eerste seconden op antenne stierf ik. Maar de voorbije dagen had ik al veel reacties gekregen. Merci daarvoor. Nu zijn we vertrokken.”

Jaren niet gesproken

Helemaal in het diepe springt Bahri niet. Nadat hij in 2020 bekend werd dankzij De slimste mens, mocht hij de jongste maanden de digitale actuashow #BelRiadh presentere­n. Daarin spreekt hij met jongeren over maatschapp­elijke thema’s, gaande van seksuele intimidati­e in het uitgaansle­ven tot de oorlog in Oekraïne. Ook werd hij het anker van online live-uitzending­en op VRT NWS. Toch kwam de vraag van zijn hoofdredac­tie enkele weken geleden als een verrassing. “Maar Het journaal maakt sinds mijn kindertijd deel uit van mijn wereld. De voorbije jaren was het een plezier om er te werken als verslaggev­er. Dat ik het nu ook mag presentere­n, is een droom die uitkomt.” Tegelijk laat de kans een dubbel gevoel na bij Bahri. “Nadat ik ‘ja’ had gezegd, wilde ik maar één ding: mijn papa bellen. Dat kan niet, want hij is er niet meer.” Bahri’s vader overleed eind vorig jaar op 66-jarige leeftijd. “Maar hij zou trots zijn geweest.” De relatie met zijn vader liep lange tijd moeizaam, omwille van Bahri’s geaardheid. De twee spraken elkaar jaren niet, maar naar het einde toe week Bahri niet van zijn vaders zijde. “Papa was een ingewikkel­de man”, zei Bahri eerder. “Hij kon moeilijk zijn liefde uiten. Maar ik weet dat hij me graag zag.”

Komijn en jasmijn

Vooral was er fierheid. “Mijn vader was trots als hij me op tv zag”, vertelde Bahri onlangs op Radio 2. “Hij kwam uit Tunesië, en keek daar via satelliett­elevisie met zijn broers en zussen. Kijk, dat is mijne kleine op de nationale tv. Hij vroeg me vaak wanneer ik Het journaal eens mocht presentere­n. Ik zei dan dat het waarschijn­lijk nooit zou gebeuren.”

Zodra bleek dat het wel mocht, wist Bahri wat gedaan. “Na mijn vaders dood zocht ik iets om hem op belangrijk­e momenten bij me te houden. Ik gebruik graag parfum, dus liet ik een geur ontwikkele­n die me aan papa doet denken.

Iets met komijn en jasmijn. Had ik als kind koorts, dan depte hij mijn voorhoofd in jasmijnwat­er. Als ik het ruik, speelt er een film in mijn hoofd. Van onze ritjes in de jeep van mijn vader, door het Tunesische landschap, terwijl het buiten 35 graden is. Dat deden we elke zomer meermaals.”

Het parfum doopte Bahri toepasseli­jk ‘Kamel’, zoals zijn vader heette. In Laat droeg hij het voor het eerst. “Een ouder verliezen is intens”, aldus Bahri. “Het is alsof je een deel van jezelf plots kwijt bent. Als kind kwam ik nooit iets tekort. Mijn vader is op zijn 16de naar hier gekomen, zonder geld of diploma, maar hij heeft zich opgewerkt. Meteen nadat mijn baas me vroeg om anker te worden, wist ik het: tien seconden voor ik op antenne ga, ga ik toch wat van dat parfum op mezelf spuiten.”

 ?? FOTO RR ?? Het parfum dat Riadh Bahri liet maken. Hij vernoemde het naar zijn vader: ‘Kamel’.
FOTO RR Het parfum dat Riadh Bahri liet maken. Hij vernoemde het naar zijn vader: ‘Kamel’.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium