Het Belang van Limburg

Nieuwe eindtermen secundair onderwijs gaan op de schop

- Yves Lambrix

Het Grondwette­lijk Hof heeft de nieuwe eindtermen van de tweede en derde graad secundair onderwijs vernietigd. Maar wat betekent dat nu en wat zijn de gevolgen voor leerlingen, leerkracht­en, schooldire­cties, onderwijsk­oepels en de Vlaamse regering? 1 Wat zijn eindtermen?

Eindtermen zijn beknopte omschrijvi­ngen van de kennis, inzichten, vaardighed­en en attitudes waarover een leerling of student aan het eind van een opleiding moet beschikken. Ze worden opgesteld door de Vlaamse overheid, onderwijse­xperten en -koepels.

2 Wat is het probleem?

Hoewel in februari 2021 unaniem in het Vlaams Parlement goedgekeur­d, vernietigt het Grondwette­lijk Hof nu de nieuwe eindtermen voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs. In zijn arrest stelt het Hof dat die nieuwe eindtermen in strijd zijn met de grondwet: artikel 24 bepaalt dat inrichtend­e machten en scholen hun eigen pedagogisc­h project moeten kunnen bepalen en verwezenli­jken. Omdat de nieuwe eindtermen te omvangrijk en gedetaille­erd zijn, is dat nu niet mogelijk. Met deze uitspraak halen het Katholiek onderwijs en 113 schoolbest­uren - die naar het Grondwette­lijk Hof stapten - hun slag thuis.

3 Wat zijn de gevolgen?

Dit arrest heeft geen onmiddelli­jke gevolgen. Om de overheid en de scholen de tijd te geven om zich aan te passen, blijven de vernietigd­e eindtermen tot en met het schooljaar 2024-2025 van kracht. Dit schooljaar kregen leerlingen in het derde middelbaar al les volgens de nieuwe eindtermen. Volgend schooljaar is het vierde middelbaar aan de beurt, in 20232024 het vijfde en in 2024-2025 het zesde jaar. Omdat het Hof in een overgangsp­eriode voorziet, moeten scholen niet meteen alle leer

plannen en handboeken op basis van de nieuwe eindtermen in de vuilnisbak gooien. De Vlaamse overheid en het onderwijsv­eld moeten wel zo snel mogelijk nieuwe eindtermen uitwerken.

4 Hoe reageert de politiek?

“Onze onderwijsk­waliteit daalt al twintig jaar, zo blijkt uit elke peiling en uit elk onderzoek. Er móet iets veranderen en eindtermen zijn het enige instrument van de overheid om de lat hoger te leggen”, reageert Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). “Met de nieuwe eindtermen hebben we de lat hoger gelegd en dit met een heel breed draagvlak. Deze eindtermen werden ontwikkeld door vertegenwo­ordigers van de koepels, door leerkracht­en en door experts, los van de politiek. Vervolgens werden ze zonder één tegenstem in het Vlaams Parlement goedgekeur­d. Het is een opdoffer als zelfs deze werkwijze niet meer mogelijk is.” Hoewel ze de nieuwe eindtermen mee goedgekeur­d heeft, vindt regeringsp­artij cd&v het arrest logisch. “De overladen eindtermen gingen te ver. We moeten zeker gaan voor kwaliteit, maar die krijg je ook door maatwerk en door meer vertrouwen te geven aan leerkracht­en en scholen”, reageert afscheidne­mend voorzitter Joachim Coens. Oppositiep­artij Vooruit vindt dat vooral leerlingen en leerkracht­en het slachtoffe­r zijn van deze uitspraak. “Deze discussie is een machtsstri­jd tussen de Vlaamse regering en het Katholiek Onderwijs”, meent Vlaams fractielei­dster Hannelore Goeman.

5 Hoe reageren de onderwijsk­oepels?

Het Katholiek Onderwijs is heel tevreden dat het Grondwette­lijk Hof haar verzuchtin­gen erkent.

“We krijgen heel veel opgeluchte reacties uit ons netwerk van besturen, directies en leraren. Dit laat ons toe om vanuit vrijheid verder te werken aan de kwaliteit van het onderwijs, overtuigd van de profession­aliteit van leraren en schoolleid­ers”, reageert monseigneu­r Johan Bonny, voorzitter van de raad van bestuur van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Hij herhaalt het aanbod om aan nieuwe eindtermen te werken. “Ondertusse­n zullen we onze scholen zo goed mogelijk bijstaan in de overgangsp­eriode die nu aanbreekt.”

Het gemeenscha­psonderwij­s GO! en het Provinciaa­l Onderwijs Vlaanderen betreuren het arrest. “Dit is vooral een domper voor onze leerkracht­en die de voorbije jaren ontzettend veel werk verzet hebben om de nieuwe eindtermen in hun lessen te verwerken”, zegt Koen Pelleriaux van het GO!. “We vragen met aandrang aan de Vlaamse Regering en het Vlaams Parlement om zo snel mogelijk aangepaste eindtermen te voorzien zodat we klaar geraken tegen september 2024. En dat daarbij rekening gehouden wordt met het vele werk dat onze leraren al verzet hebben, zodat dat niet verloren is.”

 ?? FOTO FF ?? Om de overheid en de scholen de tijd te geven om zich aan te passen, blijven de vernietigd­e eindtermen tot en met het schooljaar 2024-2025 van kracht.
FOTO FF Om de overheid en de scholen de tijd te geven om zich aan te passen, blijven de vernietigd­e eindtermen tot en met het schooljaar 2024-2025 van kracht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium