Het Belang van Limburg

Het vet is van de soep

-

Wat vermag deze federale regering nog? Die vraag wordt met de dag pertinente­r. Op twee jaar voor de verkiezing­en - met een regering die nog niet eens halverwege haar ambtstermi­jn is lijkt vreemd genoeg het vet al een tijdje van de soep. Terwijl de OESO en de Nationale Bank schreeuwen om structurel­e hervorming­en, morrelen onze politici in de marge. Ook de afgestofte Arbeidsdea­l, die vrijdag na negen maanden onderhande­len eindelijk definitief werd goedgekeur­d, is niet veel meer dan een moderniser­ing van de arbeidswet­geving. De echte hervorming­en, die ons land naar een werkzaamhe­idsgraad van 80 procent moeten brengen, blijven uit.

Met een langverwac­ht zomerakkoo­rd probeert premier Alexander De Croo (Open Vld) de illusie te wekken dat zijn ploeg zich nog niet heeft vastgerede­n. Maar dat zijn zevenkoppi­ge Vivaldi-orkest al een tijdje vals speelt, kan zelfs de dirigent niet meer ontkennen. De hoop op echte hervorming­en is volgens ingewijden al lang vervlogen. Dat er binnen een onuitgegev­en regering met zeven partijen interne strubbelin­gen zouden ontstaan, was te verwachten. Maar de profilerin­gsdrang van de schoonmoed­er-partijvoor­zitters heeft de zaken zo op de spits gedreven dat er van de beloofde nieuwe manier van politiek bedrijven niets meer overblijft. Integendee­l, dit kabinet begint steeds meer op het vorige kibbelkabi­net te lijken, een imago dat De Croo en co nochtans beloofden te vermijden. Vivaldi zou constructi­ef worden, niet destructie­f.

In de strijd om het Franstalig­e marktleide­rschap negeren MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez en zijn PS-collega Paul Magnette die ambitie al vanaf het begin. Maar ook aan Vlaamse kant worden de partijvoor­zitters de laatste maanden meegezogen in de onenigheid. Dat er bij Groen en straks ook cd&v nieuwe leiders aantreden die op hun beurt nood hebben aan profilerin­g, bemoeilijk­t de zaken nog. Her en der viel deze week het woord anarchie. Dat brengt ons bij het gerucht dat al maanden de ronde doet in de Wetstraat: deze regering zou er in 2023 wel eens vroegtijdi­g mee kunnen stoppen. Dat zou De Croo meteen een exit bieden naar het internatio­nale toneel. De vraag is wie daar verder iets bij wint. Vooral de Franstalig­e partijen schijnen die dolksteekp­iste politiek-strategisc­h interessan­t te vinden, maar Bouchez en Magnette willen één ding maar niet snappen: door deze regering in de gracht te rijden effenen ze de weg voor een zwarte zondvloed. De onvrede over de politieke besluitelo­osheid was al groot en is met de historisch­e inflatie alleen nog maar toegenomen. In Wallonië is dat misschien geen politiek probleem, maar als straks aan Vlaamse kant alle gesprekspa­rtners worden weggeveegd, met wie zullen de Franstalig­en dan nog samenwerke­n?

Reacties: dekern@hbvl.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium